Policija upala na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehablitaciju po nalogu javnog tužioca 1Foto: Univerzitet u Beogradu

Policija je ušla na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) po nalogu javnog tužioca, rekao je Vladan Đokić, rektor Beogradskog univerziteta na današnjoj sednici Senata.

Đokić je kazao da je tu informaciju dobio od šefa odeljenja kriminalističke policije MUP-a na sastanku koji je bio organizovan povodom ulaska policije na FASPER, za koji dekanka tog fakulteta Marina Šestić tvrdi da je bio nezakonit.

Rektor je dodao da policajci nisu mogli da kažu zašto traže dokumentaciju, već je samo rečeno da postupaju po nalogu javnog tužioca.

Dekanka FASPER-a Marina Šestić je na sednici Senata ponovila ono što je ranije ispričala Danasu, da su policijski službenici upali na Fakultet nenajavljeni čime je, smatra, prekršena autonomija univerziteta, koju visokoškolskim institucijama garantuju Zakon o visokom obrazvanju i Ustav Srbije.

Ona je rekla da je ponašanje pripadnika MUP-a bilo neprijatno i da je cilj očito bio da nekoga zastraše, iako na Fakultetu nije bilo otpora i sva dokumentacija koji su tražili im je predata.

– Univerzitet je uvek imao autonomiju, čak i u vreme Slobodana Miloševića. Kada je budžetska inspekcija počela da kontroliše neke fakultete ja sam rekla da nam polako, ali sigurno autonomija klizi. Sada garantujem da autonomiju i nemamo. Ovo je ispalo kao policijska država – navela je Šestić.

Sastanak nadležnih u policiji sa rektorom, kome je prisustvovala i dekanka FASPER-a, završen je obećanjem da će se policija ubuduće najaviti preko Rektorata, ukoliko bude bilo potrebe da uđe na bilo koji fakultet.

Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, je rekao da je mnogo veći problem to što u slučaju dojave o postavljenoj bombi predstavnici kontradiverzione ekipe MUP-a nisu hteli da uđu u zgradu bez prethodne saglasnosti dekana.

Roglić je predložio da Senat osudi neprihvatljivo ponašanje policije, što je podržalo još nekoliko dekana, ali je na kraju dogovoreno da sve informacije o ovom slučaju budu predočene na sledećoj sednici proširenog rektorskog kolegijuma, pa da Senat onda zauzme stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari