Policijski čas od petka u 17 do utorka u 5 sati, uvodi se šetnja za penzionere 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Zabrana kretanja zbog epidemije korona virusa trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 sati, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Dnevniku RTS,

Ova odluka dolazi nakon stava struke, odnosno epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba, da zabranu kretanja ne treba ukidati ni na Uskrs.

On je najavio i da se traži način kako da penzioneri izađu napolje makar tri puta nedeljno. Prema njegovim rečima, oni će moći od sledeće nedelje najverovatnije da šetaju tri puta nedeljno, po pola sata, ali do 300 metara od svoje kuće.

„U tri dana ćemo da izdvojimo osam sati za penzionere, ali tokom policijskog časa. Međutim, ne smeju da budu u kontaktu sa drugima“, rekao je Vučić.

Govoreći o zahtevima Crkve, predsednik je istakao da je u subotu razgovarao sa patrijarhom i da su imali drugačiji dogovor.

„Šta god da kažem biću razapet od dela javnosti. Pokušaću već sutra da razgovaram sa patrijarhom i Sinodom SPC, ali podržaću lekare, podržaću život. Kakve ćemo mere da donesemo? Da hapsimo patrijarhe, to sigurno nećemo… Uzdam se u patraijrha, moliću ga, klečaću pred njim“, naveo je predsednik.

Dodao je da ako te molbe ne urode plodom, javnost će biti obaveštena o konačnoj odluci  po tom pitanju.

Vučić je gostujući na RTS rekao da u Srbiji jug i jugoistok postaju žarišta, kao i da „Požarevac postaje velika muka“.

„Beograd je na proseku što znači da smo uspeli da napravimo neke rezultate, ali to nije dovoljno“, dodao je predsednik.

Od juče do danas u Srbiji je registrovano 411 novoobolelih od korona virusa i još devet preminulih. Ukupno je u našoj zemlji 4.465 zaraženih i 94 smrtna slučaja.

Prisustvo virusa Covid-19 do danas je potvrđeno kod 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je danas u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od korana virusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari