Policijski general Sreten Lukić pušten na slobodu 1Foto: EPA/BAS CZERWINSKI POOL

Policijski general Sreten Lukić pušten je iz zatvora u Ševeningenu i noćas je stigao kući u Beograd, piše RTS.

Sreten Lukić, penzionisani general srpske policije, je još pre dve godine izdržao dve trećine kazne, međutim njegov zahtev za puštanje na uslovnu slobodu je predsednik Mehanizma u Hagu ignorisao.

U januaru ove godine sudski Mehanizam u Hagu je vratio Lukića sa izdržavanja kazne u Poljskoj u sudski pritvor u Ševeningen.

Međutim, vlasti Poljske obavestile su Mehanizam da je Lukić izdržao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, koju tamošnji zakon predviđa za dela za koja je osuđen, i zbog toga više ne može biti u zatvoru u toj zemlji.

Mehanizam je potom odlučio da Lukić ostane u haškom pritvoru biti privremeno, dok se ne pronađe druga evropska zemlja u kojoj će odslužiti ostatak kazne.

Lukić je imenovan za načelnika Štaba MUP-a Srbije na Kosovu i Metogiji u junu 1998. godine i tada je unapređen u čin general-majora, dok je u maju naredne godine dobio čin general-potpukovnika.

Haški tribunal podigao je u oktobru mesecu 2003. godine protiv njega optužnicu za navodne ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova i Metohije tokom 1999. godine. Od aprila 2005. godine nalazio se u Haškom tribunalu.

Osuđen je na kaznu od 22 godine zatvora, koja je smanjena na 20 godina 23. januara 2014.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.