Evropska komisija je prognozirala da će Makedonija ove godine biti među državama sa najvećom stopom rasta u Evropi. Ali ta prognoza je data pre političke krize koja u toj zemlji još nije pred razrešenjem i pre odgovora koji je makedonska vlast na tu krizu dala.


Međunarodni monetarni fond je upravo smanjio prognozu rasta za Makedoniju u ovoj godini sa prvobitnih 3,8 odsto na i dalje za makedonsko okruženje vrlo visokih 3,2 odsto. MMF napominje da je makedonska ekonomija pod velikim pritiskom makedonske političke, ali i grčke krize. Da podsetimo, uprkos sporu oko imena, grčko-makedonska ekonomska saradnja je značajna, a Grčka je veliki investitor u makedonsku ekonomiju.

MMF takođe ukazuje da je deficit makedonskog budžeta za ovu godinu povećan sa 3,4 odsto na četiri odsto jer su troškovi budžeta povećani zbog „povećanja plata policijskim snagama i dopunskim rashodima koji su proizašli iz pogoršane bezbednosne situacije“, a smanjena je naplata PDV i neporeskih prihoda.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je posle objave najnovijeg izveštaja MMF-a o Makedoniji optužio opozicionog lidera Zorana Zaeva da je naneo štetu ekonomiji zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari