Politika: Napravili smo grešku 1

U rubrici „Pogledi“ u utorak je, uz tekst dr Petra Veličkovića, objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, navodi se u objašnjenju Politike, koje potpisuje Branislav Radivojša.

„Do ove greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao – Kaufmanovu“, tvrdi Radivojša.

„Ne sumnjajući da je reč o podvali autora teksta“, navodi Radivojša, „napravili smo grešku zbog koje se izvinjavamo čitaocima“.

Sasvim jasno se distanciram od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice, izjavio je za Dojče vele nemački glumac Andreas Kaufman, čiju je fotografiju beogradska Politika objavila uz komentar u kojem se napadaju „agresivne feministkinje“.

Oglasio se danas i Kaufman koji je rekao da je apsolutno sramotno koristiti njegovu fotografiju u ovom kontekstu. „Korišćenje moje slike u tom smislu je odvratno“, ukazao je Kaufman i napomenuo da tako nešto teško može da spreči.

„Znate da sam glumac i da na internetu ima mnogo mojih fotografija. Uvek svako može da preuzme neku od njih“, objasnio je Kaufman. On, međutim, najavljuje da će tražiti od Politike da objavi demanti, kao i da će preduzeti pravne korake protiv beogradskog lista, jer mu je time naneta šteta.

„Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom“, rekao je Kaufman.

UNS je je sinoć ukazao da je Politika u izdanju od 5. maja 2017. u rubrici Pogledi objavila komentar „Milovana B. Vučića“, potpisanog kao „profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“.

Izmišljeni psihoanalitičar „Vučić“ u tekstu pod naslovom „Nepravde feminističkog pravosuđa“ tvrdi da je „srpsko porodično pravosuđe pod takvim feminističkim uticajima da ono više i ne deli bilo kakvu pravdu“.

Pretragom na internetu je ustanovljeno da „Milovan B. Vučić“ ne postoji, a da fotografija autora komentara zapravo predstavlja Hermana Dernemana, koji je umro još 2005. u 112. godini života kao najstariji muškarac u Nemačkoj.

UNS: Politike da objasni fantomske komentare

Udruženje novinara Srbije, koje je juče otkrilo i drugi slučaj izmišljenog komentara u Politici navodnog psihoanalitičara Milovana B. Vučića, traži od v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike Žarka Rakića da hitno javnosti objasni kako su i zašto te novine objavile najmanje dva komentara izmišljenih autora. Politika je u izdanjima od 5. maja i 18. jula u rubrici Pogledi objavila komentare nepostojećih „stručnjaka“ u kojima se relativizuju zločini nad ženama i pravdaju nasilnici, a uzrok za porast nasilja nalazi u „agresivnom feminizmu“.

Umesto imena i fotografija pravih autora komentara, potpisani su ljudi koji ne postoje, a uz njihova imena objavljene fotografije preuzete sa interneta, u jednom slučaju fotografija starijeg čoveka, navodno najstarijeg Nemca, a u drugom jednog nemačkog glumca.

UNS protestuje zbog ovih zloupotreba u najznačajnijim srpskim novinama i poziva Žarka Rakića da kaže ko je za njih odgovoran.

UNS je posebno zabrinut što ova praksa Politike podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada su te novine u rubrici Odjeci i reagovanja objavljivale izmišljena pisma podrške režimu. S obzirom na teško stanje u kojem se Politika trenutno nalazi, činjenicu da javnost i dalje ne zna ko je, pored države, suvlasnik tog lista, da Politika nema ni legalno postavljenog direktora ni glavnog urednika, UNS izražava bojazan da bi odbijanje Žarka Rakića da objasni fantomske komentare i kazni odgovorne za njihovo objavljivanje nepovratno urušilo ugled Politike.

NUNS: Sramotne i neoprostive greške

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopštenju „izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da su i pojedini mejnstrim mediji podlegli sramotnim i neoprostivim profesionalnim greškama u uređivačkoj politici“.

Prema stavu NUNS, poslednji takav slučaj dogodio se dnevnom listu Politika koja je u utorak objavila komentar izmišljenog „stručnjaka“ kojim se pravda nasilje nad ženama i propagira mržnja prema feministkinjama.

Posebno zabrinjava to što je Politika gotovo istovetnu grešku napravila i pre samo dva ipo meseca kada je objavila komentar nepostojećeg stranog „eksperta“ za psihoanalizu, koji je takođe propagirao netrpeljivost prema ženama, podseća NUNS.

U oba slučaja, smatra NUNS, „najstariji dnevni list na Balkanu“ je najgrublje prekršio profesionalne i etičke standarde novinarstva. U rubrici Pogledi, Politika je 18. jula objavila komentar „Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece“, iz Montreala u Kanadi, podseća NUNS.

I „psihijatar Veličković“, povodom tragičnih događaja u centrima za socijalni rad u Beogradu, napada „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“. Uz komentar je objavljena i fotografija navodnog autora za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da zapravo predstavlja nemačkog glumca Andreasa Kaufmana.

Savet za štampu sledeće nedelje o „lažnom“ tekstu u Politci

Savetu za štampu obratilo se juče i danas više građana koji se osećaju prevarenim zbog teksta „Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena“, čiji je autor navodno dr Petar Veličković, forenzički psihijatar iz Kanade, a koji je dnevni list „Politika“ objavio u rubrici Pogledi.

Građani su, kako navode, obmanuti jer je tekst potpisan imenom autora, koji, čini se, ne postoji, a uz tekst je objavljena fotografija druge osobe.

Žalbe se odnose i na sam sadržaj teksta, kojim se, između ostalog, relativizuje nasilje nad ženama i vređa dostojanstvo žrtava nasilja.

Komisija za žalbe na sednici narednog četvrtka razmatrati žalbu Autonomnog ženskog centra, organizacije specijalizovane za pruženje podrške žrtvama nasilja, koja se odnosi i na sporan sadržaj teksta i na sporan identiet autora.

UNS: Rakić odbio da objasni

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić nije odgovorio novinarki sajta Udruženja novinara Srbije (UNS) ko su autori spornih komentara objavljenih u ovom listu u protekla dva meseca.

Na pitanje ko su autori komentara koji su objavljeni 18. jula, i 5. maja, u rubrici Pogledi, a potpisani sa Petar Veličković i Milovan Vučić, kanadski, odnosno američki stručnjak, Rakić je „vičući rekao da sami saznamo“. „Potrudite se da saznate. Predsednik vašeg udruženja bi mogao da vam pomogne. On ima dobre veze u Americi, kao i bivša predsednica. I jedan savet Vama i njima koji mogu da
vam dam, da uzmete dela Viktora Igoa, gde ćete naći zanimljive priče“, rekao je Rakić.

Udruženje novinara Srbije (UNS) prethodno je protestovalo zbog ovih „zloupotreba u najznačajnijim srpskim novinama i pozvalo Rakića da kaže ko je za njih odgovoran“.

Udruženje novinara Srbije posebno je zabrinuto „što ova praksa Politike podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada su te novine u rubrici Odjeci i reagovanja objavljivale izmišljena pisma podrške režimu“. U saopštenju UNS ukazuje teško stanje u kojem se Politika trenutno nalazi, podseća na činjenicu da javnost i dalje ne zna ko je, pored države, suvlasnik tog lista i konstatuje da
Politika nema ni legalno postavljenog direktora, ni glavnog urednika.

Zbog toga UNS izražava bojazan da bi odbijanje Rakića da objasni fantomske komentare i kazni odgovorne za njihovo objavljivanje nepovratno urušilo ugled Politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari