Polovina mladih na Kosovu i Metohiji nezaposlena 1Foto: Pixabay/1820796

Skoro 60 odsto mladih na Kosovu razmišlja o odlasku sa Kosova u naredne tri godine, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koji je sproveo UNDP, prenosi Kosovo Sever portal.

U istraživanju koje se fokusiralo na izazove sa kojima se susreće omladina, navedeno je i da je 48 odsto ispitanika nezaposleno, a stopa nezaposlenosti žena (56 odsto) je znatno visa od stope nezaposlenosti muškaraca (40 odsto). Istraživanje je sprovedeno na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, na uzorku 452 ispitanika starosti između 14 i 35 godina.

U istraživanju „Puls javnosti“ konstatuje se da, iako Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi i da 20 odsto stanovništva ima između 15-29 godina starosti, visoka stopa nezaposlenosti onemogućava iskorišćavanje ovog potencijala.

Upitani zašto je teško naći posao na Kosovu, ispitanici su naveli sledeće razloge: nedostatak raspoloživih poslova (43%), zatim sledi korupcija (42 odsto), nedostatak traženih profesionalnih kvalifikacija (41 odsto), nedostatak zahtevane količine radnog iskustva (38 odsto), nepotizam u procesu selekcije (37 odsto), pad potražnje za zapošljavanje sa dotičnim veštinama (21 odsto), i etnička diskriminacija (17 odsto).

Gotovo polovina ispitanika prijavila je da je napustila formalno obrazovanje. Od 48 odsto ispitanika koji su napustili školu, skoro jedna trećina (30 odsto) ispitanika učinila je to zbog finansijskih problema.

Skoro svi ispitanici rekli su da ih njihovi roditelji ili članovi familije pomažu finansijski: 55 odsto imaju podršku svojih roditelja, 46 odsto od drugih članova porodice, a 18,5 odsto od rođaka/prijatelja koji žive u inostranstvu.

Studija pokazala je da je omladina pesimistična u pogledu budućnosti Kosova. Ukupno 32 odsto ispitanika veruje da je Kosovo na pogrešnom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari