Početkom iduće godine u opštinama Kikinda, Nova Crnja, Sečanj i Žitište zvanično će početi projekat „Uključi se i brini“. U naredne dve godine će se u okviru projekta uspostaviti usluge pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, kao i usluge personalne asistencije.


Pomoćnica predsednika opštine za međunarodnu saradnju i projekte Julijana Jovanić na prezentaciji projekta istakla je da je socijalna zaštita, a naročito briga o deci sa smetnjama u razvoju, važan korak ka poboljšanja njihovog života i života njihovih porodica. „Važno nam je da obezbedimo sve uslove kako bi se oni osetili kao ravnopravni članovi društva kojem pripadaju, bez izolacije, jasnu podršku i konkretna rešenja“, navela je Julijana Jovanić. Direktorka kikindskog Centra za socijalni rad Mirjana Barošević saopštila je da je u toku mapiranje terena, odnosno pronalaženje dece sa smetnjama u razvoju kojima je potrebna usluga pomoći i nege u kući. Naredni korak odnosiće se na odabir negovateljica i personalnih asistenata putem konkursa koji će raspisati Nacionalna služba za zapošljavanje, kazala je direktorka Barošević i dodala da je projekat namenjen roditeljima koji imaju decu sa višestrukim mentalnim smetnjama u razvoju, senzornim i fizičkim invaliditetom i teže hronično oboleloj deci.

Projekt menadžerka Danijela Čolić navela je da je u ovoj regiji nosilac projekta vrednog 320.375 evra, koji najvećim delom finansira delegacija Evropske unije u Srbiji, jeste opština Kikinda. Usluge pomoći u kući porodicama koje imaju decu sa smetnjama u razvoju biće potpuno besplatne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari