Volonteri nevladine organizacije „Bonum“ iz Pljevalja proteklog vikenda su uručili pomoć ugroženim kategorijama stanovništva pod nazivom „Dobro se dobrim vraća – Tvoje malo nekom znači mnogoö. Oni su prethodno na postavljenim štandovima ispred marketa äSunce 2“ i supermarketa äŽitoprodukt 2“ nekoliko dana prikupljali namirnice koje su darivali građani.


Na ovaj način prikupljeno je 60 litara ulja, 80 kg brašna, 100 kg tjestenina, 50 kg pirinča, 30 kg šećera, 200 komada supa, 40 konzervi, 80 raznih slatkiša, pet kg kafe i pet kg začina. Prikupljena pomoć je namijenjena za deset najugroženijih samohranih majki i volonteri su je podjelili na osnovu spiska koji je predložio Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak.

Predsjednik NVO „Bonum“ Ruždija Strujić je rekao da je cilj akcije podizanje svijesti cjelokupnog društva o neophodnosti unapređenja zakonskih rešenja u ovoj oblasti, kako bi se unapredio socioekonomski položaj samohranih roditelja. Socijalnu kategoriju samohranih roditelja karakteriše potpuno siromaštvo i trajna socijalna isključenost. Samohranim majkamaáje evidentnoápotrebna socijalna, humanitarna i pravna pomoć.

– Život samohranih roditelja često je vrlo težak i turoban. Samohrani roditelji se suočavaju sa ozbiljnim problemima i teškoćama, kao što su neplaćanje alimentacije, nezaposlenost, sporo rešavanje sudskih postupaka, izuzetno mali iznosi dječjeg dodatka i drugo. Veliki broj ovih porodica živi na granici siromaštva, a posebno su ugroženi roditelji koji brinu o deci sa invaliditetom. Usled potrebe da neprestano brinu o svojoj deci, oni nisu u mogućnosti da rade i obezbede minimalna sredstva za izdržavanje svoje porodice. Ova situacija prouzrokuje zaista težak i depresivan život ovih porodica, odrastanje dece u siromaštvu, socijalnoj isključenosti, a često i gladi, istakao je Strujić i najavio i dalje volonterske akcije shodno ukazanim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari