"Ponoviće nam se epidemija malih boginja": Upozorenje pedijatra iz Zrenjanina 1foto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Početkom maja u zrenjaninskom Dečjem dispanzeru uvedeni su termini za vanrednu vakcinaciju dece do 14 godina. Svake subote vrata Dečjeg dispanzera bila su otvorena za svu decu koja iz bilo kog razloga nisu primila neku od obaveznih vakcina.

– Revizijom kartoteka utvrđen je broj dece sa nedostajućim vakcinama. Deca, odnosno njihovi roditelji, su najpre pozivani telefonom. Obavljeno je oko 1.800 telefonskih razgovora, jer smo mislili da ćemo tako najbolje postići dogovor sa roditeljima. Problem su bili neažurirani telefonski brojevi u kartonima dece sa čijim roditeljima nismo mogli da stupimo u kontakt. Sledeći korak bilo je slanje poziva za vakcinaciju na kućnu adresu, sa povratnicom. Poslato je preko 500 poziva i nastavljeno sa telefonskim pozivima kod one dece koja se iz bilo kog razloga nisu odazvala – kaže dr Biljana Obradović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov”.

Iako je od 4. maja, kada je vanredna vakcinacija počela, do danas dato preko 1.200 vakcina u dispanzeru nisu zadovoljni.

Pozivima se, ipak, nije odazvalo skoro dve trećine dece. U Službi kažu da su vanredne termine obezbedili i radnim danima i vikendom, da je uložen veliki napor, ali da je rezultat kakav su očekivali izostao.

Problem sa vakcinacijom dece nije od juče. Kada je Zrenjanin 2018. godine doživeo epidemiju malih boginja, sve nadležne zdravstvene službe su ujedinile snage, pa je vakcinacija MMR vakcinama sa 80 procenata stigla do više od 95 odsto.

Korona, ali i antivakcinalna klima, ponovo su procenat vakcinisane dece spustila ispod prihvatljivog nivoa.

-Plašim se da će nam se ponoviti epidemija malih boginja što je nedopustivo. Antivakcinalna klima je doprinela da se rezultat koji smo postigli pre tri godine istopi. Mislim da se mnogo više mora raditi sa roditeljima, jer nije to samo zakonska obaveza, to je i obaveza prema javnom zdravlju. U poslednje vreme imao sam slučaj roditelja, koji je došao da me pita kako da izbegne vakcinaciju deteta po pozivu, a da za to ne snosi posledice. Razlozi su već poznati, autizam i slično. Kod nekih roditelja bi prevagnuo razum, kada bi se više sa njima pričalo i objašnjavalo a za neke je jedini način sankcija. Smatram da ni sudovi baš ne urade sve što je do njih i onda smo tu gde smo, da se na pozive ne odazove dve trećine dece, kaže dr Toma Stevanović, zrenjaninski pedijatar.

Za godinu dana u Prekršajnom sudu u Zrenjaninu donate su četiri osuđujuće presude roditeljima čija deca nisu vakcinisana.

-Izrečene su četiri novčane kazne po članu 85. stav 1 tačka 6 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Izrečene su dve novčane kazne u iznosu od po 30.000 dinara, jedna novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara i jedna novčana kazna u iznosu od 50.000 – rečeno nam je u Prekršajnom sudu u Zrenjaninu.

Kako nezvanično saznajemo, roditelji se na presude žale, sve ide na apelaciju, ceo proces traje a da nije poznato kako će da se završi, na kraju.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari