Ponovo gorela deponija smeća u Topoli: Dok nadležni obećavaju rešenje problema, građani udišu štetne gasove 1Foto: Stranka slobode i pravde

Na deponiji “Torovi” u Topoli tokom vikenda je izbio požar koji je trajao petnaestak sati.

U opštinskoj upravi su istakli da je požar toliko trajao jer je pala noć, pa dežurne ekipe nisu imale pristup deponiji.

Kada su one došle na lice mesta, požar je otklonjen u roku od tri, četiri sata.

Međutim, stanovnici naselja u blizini deponije su putem društvenih mreža delili fotografije gustog dima koji se dizao sa deponije.

Da stvar bude gora, ovo nije prvi put da se deponija “Torovi” zapali.

Tokom avgusta prošle godine nju je zahvatio veliki požar, posle koga su nadležni najavili da će se problem smeća rešiti tako što će se đubre odvoziti na regionalnu deponiju u Lapovu.

Godinu dana od tada, po rečima Dragane Marinković, predsednice Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde, ništa nije urađeno.

– Deponija se nalazi u naseljenom mestu na samo kilometar vazdušnom linijom od samog centra Topole. S obzirom na to da se deponija decenijama nalazi tu, otrovni gasovi koji nastaju tokom gorenja svih vrsta otpada utiču štetno na zdravlje ljudi, ali i na životnu sredinu, prvenstveno na vazduh i zemljište. Na deponiji ne postoji reciklažni centar tako da se ne vrši nikakva prerada otpada, ističe Marinković.

Iz ove stranke navode da se prema nezvaničnim informacija na ovu deponiju dnevno dopremi preko 20 tona smeća sa teritorije opštine.

Kako je navedeno, smeće iz grada doprema JKSP “Topola”, a iz okolnih sela kompanija “A.S.A ECO”.

Predsednik opštine Topola Vladimir Radojković za Danas kaže da će odvoženje smeća u Lapovo započeti sledeće godine, kada je predviđeno da se sklopi ugovor sa regionalnom deponijom u toj opštini.

Na konstataciju da je takvo obećanje dato i posle požara prošle godine, Radojković je istakao da će javno – privatno partnerstvo biti sigurno sklopljeno sa firmom A.S.A. ECO koja je vlasnik deponije u Lapovu.

– U budžetu za narednu godinu ćemo izdvojiti sredstva za odvoženje smeća u Lapovo, a nakon toga ćemo krenuti i u sanaciju deponije “Torovi”. Očekujemo podršku države i nadležnog ministarstva jer opštine ne mogu same da sprovode tako velike projekte.

Radojković je dodao da je opština već posle požara prošle godine nasula veliku količinu zemlje na deponiju “Torovi” i da zbog toga požar sada nije mogao da dobije veće razmere.

– Požar koji se dogodio ovog vikenda nije bio ni prineti prošlogodišnjem zbog mera koje smo preduzeli. Sada se zapalio nov deo deponije i za sve požare u 99 slučajeva odgovoran je ljudski faktor, kaže Radojković.

Zanimljivo je da na teritoriji opštine Topola postoji reciklažni centar ili bar zgrada u kojoj bi ovaj centar trebalo da se nalazi.

– Iz opštinske vlasti su najavili da će od 1. januara 2016. godine sav otpad ići u fabričku preradu, odnosno da će sa radom početi reciklažni centar. Investicija za izgradnju centra bila je preko dva miliona evra, a firma koja je vlasnik pogona je “Eco pres solutions” iz Beograda. Sada postoji samo zgrada bez bilo kakvih mašina za preradu. U ovom pogonu trebalo je da se zaposli 16 radnika, ali se to nikada nije desilo, navode u Stranci slobode i pravde.

Oni ističu da je opština Topola sa ovom firmom potpisala ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji koji je kasnije raskinulo JKSP “Topola” pod izgovorom da im je tako naredio osnivač, opština Topola.

Predsednik ove opštine Vladimir Radojković je istakao da je zgrada završena, ali da opština vodi sudski spor oko nje, pa kada on bude završen, centar će biti stavljen u funkciju.

– Mi smo posvećeni reciklaži, naročito sada kada ćemo morati da odvozimo smeće u Lapovo. Plaćaćemo odvoženje po toni, tako da svako izdvajanje smeća za nas znači smanjenje troškova prevoza, kaže Radojković.

Kamen temeljac za ovaj reciklažni centar postavljen je još u novembru 2011. godine, a planirano je da radovi budu završeni u maju 2012. godine.

Tadašnji predsednik opštine Topola Dragan Jovanović je na postavljanju kamena temeljca istakao da će reciklažni centar, koji će biti građen po najsavremenijim evropskim standardima, prerađivati otpad iz dela Šumadije koji gravitira Topoli i da će iz tog regiona nestati sve deponije smeća.

Umesto da Topola postane “prava ekološka oaza” kako je najavljeno, 11 godina kasnije reciklažni centar još uvek nije počeo sa radom.

Protiv Jovanovića i ljudi zaposlenih u JKSP “Topola” podneta je tužba zbog raskida ugovora sa firmom “Eco pres solution” iz Beograda, koja još uvek nije dobila epilog.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari