Odlazeći ministar prosvete Tomislav Jovanović, posle više najava i odlaganja dolaska, konačno je boravio u Novom Pazaru. U skladu sa najavama od pre mesec dana, ocekivalo se da će ministar Jovanović označiti rad nove škole „Ćamil Sijarić“, „koja bi do početka sledeće školske godine radila kao istureno odeljenje nekih škola“.

I ovakva inicijativa je dočekana sa olakšanjem u osnovnim školama „Rifat Burdžović Tršo“ i „Vuk Karadžić“, koje treba da se rasterete otvranjem novosagrađene škole u krugu bivše Fabrike obuće „Ras“ . Opet se sve završilo već mnogo puta izrečenim da će „dve nove škole biti otvorene uskoro“.

– Kada će biti otvorene dve nove škole, stvar je dogovora sa lokalnom samoupravom. Jedna može biti otvorena svakog trenutka (OŠ „Ćamil Sijarić“ -p.a.), pitanje je samo da li će biti samostalna ili istureno odeljenje druge škole. Druga će biti puštena u rad kad se završi opremanje (OŠ „Meša Selimović“ -p.a.), rekao je ministar prosvete. i dodao da ove dva školska objekta neće u potpunosti rastereti ovdašnje osnovne škole i za narednu gpodinu najavio izgradnju još dve.

Početak rada dve nove osnovne škole najavljivan je za početak aktuelne školske godine, pa je pomeran za petnaestak dana, za početak drugog polugođa i onda se stiglo do „uskoro“. Izgradnju škole „Čamil Sijarić“ finansirala je Turska razvojna agencija TIKA, a škole „Meša Selimović“ Ministarstvo prosvete.

Jovanović je razgovarao sa direktorima osnovnih i sfrednjih škola iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Jedna od tema bili su modeli izvođenja nastave na bosanskom jeziku. On je poručio poručio da jezik ne sme da deli decu po nacionalnoj osnovi. Razgovaralo se i o nasilju u školama. Ovaj problem je sve prisutniji. A problem blokiranih računa u novopazarskim školama traje nekoliko godina.

– Blokirani računi su posledica neispunjavanja finansijskih obaveza grada Novog Pazara. Apelujem na njih da ispune svoje obaveze, kako bi škole imala uslove za normalan rad – naglasio je ministar prosvete Jovanović, koji je u ovom gradu posetio OŠ „Bratstvo“, Ekonomsko-trgovinsku školu i Državni univerzitet.

Školski autobus

Pre dva dana Jovanović je, na svečanosti u Beogradu, predstavnicima Novog Pazara uručio ključeve školskog autobusa. Novi Pazar se našao među 21 lokalnu samoupravu koje su dobile ovu vrednu donaciju ćiji je „cilj podizanje nivoa obrazovnog procesa kroz stvaranje kvalitetnijih i bezbednijih uslova putovanja đaka do škole“. Nabavka ovih autobusa za prevoz učenika započeta je 2012.godine kreditnim sredstvima Evropske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari