Ponovo u Srbiji - brže od svoje senke 1

Jedan od najpopularnijih evropskih stripova svih vremena i jedan od najčitanijih i najvoljenijih stripskih naslova na teritoriji bivše Jugoslavije – Talični Tom Morisa de Bevera, poznatijeg kao Morris, kome će se deceniju kasnije, 1956. pridružiti Rene Gošini, nedavno se vratio na tle Srbije, ovoga puta u prevodu s francuskog Melite Logo Milutinović i Đorđa Dimitrijevića, koji su dodatno definisali šmek upečatljivog, usamljenog kauboja, koji na kraju epizode na svom konju odlazi u zalazak sunca, i u sebi objedinjuje mnoge stereotipe klasičnog junaka Divljeg zapada – sposoban je i brz, inteligentan i uvek spreman za akciju, zaštitnik je nejakih, sa izraženim osećajem za pravdu i mesto ga ne drži.

Ali pripovedanje o njemu je istovremeno sasvim jedinstveno, obojeno neponovljivim humorom, a podvizi koje doživljava retko se viđaju čak i u tako bogatom žanru kao što je vestern.

Odeven u prepoznatljivo odelo sa crvenom maramom i šeširom, lik Taličnog Toma se u svojim pričama susreće i suočava sa brojnim dobrim i lošim ličnostima, onim izmišljenim, ali i onim koji pripadaju američkoj istoriji i folkloru (braća Dalton, Kalamiti Džejn, Bili Kid, Roj Bin, banda Džesija Džejmsa, Sara Bernar…) i svedok je i učesnik raznih stvarnih događaja iz američke istorije. Ipak, ta težnja ka autentičnosti autore nikad nije sprečavala da u priče unesu živ i večito aktuelan humor, koji smelo parodira žanr kom Talični Tom pripada.

Odajući priznanje jednom od najčuvenijih stripskih junaka, novosadska Čarobna knjiga, u godinama koje dolaze, objaviće kompletnog Taličnog Toma, od Morisovih davnih početaka, do novijih ostvarenja autora koji su nasledili serijal. Nedavno su se, tako, pojavili 4. i 5. album, u kojima su štampane 10, 11. i 12. epizoda, rađene 1956. i 1957. godine – Idu Plave noge, Talični Tom protiv Džosa Džambasa (počinje da se potpisuje i Gošini) i Talični Tom i rođaci braće Dalton, i 13, 14. i 15. epizoda, rađene između 1957. i 1959. godine – Sudija Bin, Juriš na Oklahomu i Bekstvo braće Dalton.

Peti album otvara Morisov tekst o sudiji Roju Binu (ko je on bio i kako je radio), kao uvod u sopstvenu obradu ove, tipične kaubojske priče, a tu je i mali foto-dokumentarni tekst o istorijskim činjenicama pred epizodu Juriš na Oklahomu. U svim albumima, takođe, ljubitelji stripa pronaćiće pregršt dokumentarnih materijala, fotografija i ilustracija na temu Divljeg Zapada.

Belgijski karikaturista, stripski crtač i ilustrator, Morris (Moris de Bever, 1923-2001) najpoznatiji je kao tvorac serijala o Taličnom Tomu, kauboja i revolveraša sa Divljeg zapada, „koji poteže brže od svoje senke“. Karijeru u svetu vizuelne umetnosti započeo je nakon školovanja u poznatom jezuitskom koledžu u Alstu, radeći za studio za animaciju CBA. Tu se upoznao sa kolegama Pejoom (Štrumpfovi), Frankenom (Gaša, Spiru i Fantazio, Marsupilami) i Edijem Papom (Lik Orijent). Nakon Drugog svetskog rata, studio je propao i Moris je radio kao illustrator za flamanske novine, kao i za nedeljni časopis na francuskom jeziku koji je objavljivala kuća Dipui. NJegovo najpoznatije čedo, Talični Tom, prvi put se pojavilo 1946. u časopisu Žurnal de Spiru (izdavač Dipui) i Moris je postao jedan od glavnih crtača tog magazina. Bio je član tzv. bande četvorice, kojoj su još pripadali i Žiže, Franken i Vil. Godine 1948. trojica od njih otputovala su u SAD, u želji da upoznaju zemlju i tamošnje stripske umetnike, a Moris je ostao čitavih šest godina i tamo je, između ostalih, upoznao Renea Gošinija, s kojim će kasnije ostvariti plodnu saradnju upravo na Taličnom Tomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.