Srbijavode: Na terenu 19 pumpi velikog kapaciteta koje crpe vodu iz poplavljenih područja 1Foto: MUP

Preduzeće „Srbijavode“ saopštilo je da je i danas svih 19 pumpi velikog kapaciteta na terenu i da se izvlači voda sa delova opština koje su zahvatile poplave.

Iz tog preduzeća su za agenciju Beta naveli da je do sada ta hitna intervencija obavljena u 21 lokalnoj samoupravi.

Dodali su da su „hitne intervencije na oštećenim objektima i saniranje najugroženijih tačaka izvršeno u 25 opština na vodotocima prvog i drugog reda“.

Visoke brane i akumulacije za prijem poplavnog talasa, ukupno 43, blagovremeno su ispražnjene i u prethodnih sedam dana one su prihvatile više od 70 miliona kubika vode čime su, kako su naveli, posledice polavnog talasa značajno ublažene.

To preduzeće je navelo da na vodotocima prvog reda, koji su u njihovoj nadležnosti, nije bilo prelivanja i plavljenja.

Veći deo problema desio se na bujičnim potocima i rekama i na neuredjenim, odnosno nebranjenim područjima, piše u saopštenju.

Redovna odbrana od poplava proglašena je na 211, a vanredna na 487 kilometara u slivovima reka Dunav, Sava, Zapadna, Južna i Velika Morava, Belica, Lepenica, Toplica, Pek, Mlava, Skratež, Djetinja i Jadar.

„Danas sve ide u opadanje i stagnaciju, na vodotocima prvog reda nema nige problema i sada je faza sanacije“, dodali su iz tog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari