"Besmrtni puk" u Beogradu: Putinova figura i latinično "Z" na čelu kolone, Popović i Bajatović šetaju (FOTO) 1Foto: FoNet/AP

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas na manifestaciji „Besmrtni puk“ da su „Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije“.

On je kazao da je na današnji dan 9. maj, u Drugom svetskom ratu 1945. godine kapitulirala Nemačka i da se „sećamo najveće pobede u 20. veku“.

„Naše deke i bake su pobedili u ovom ratu zajedno sa našom braćom Rusima“, rekao je Popović

On je dodao da današnja generacija ima obavezu da svim političkim sredstvima brani dve najveće vrednosti Srbije – slobodu i nezavisnost.

Građani okupljeni u povorci „Besmrtni puk“ krenuli su od spomenika Vuku Karadžiću ka Novom groblju i Spomeniku oslobodiocima Beograda.

Među njima su, osim Popovića i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, funkcioner Socijalističke partije Srbije i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i funkcioner Dveri Ivan Kostić.

Na čelu kolone je veliki transparent „Besmrtni puk Beograd“ i figura predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo „Z“.

Mnogi od okupljenih nose slike svojih predaka stradalih u drugom svetskom ratu, kojima je i namenjena ova manifestacija, kao i veliku trobojku koja istovetna i za Srbiju i za Rusiju.

Ograda oko spomenika Vuku Karadžiću odakle je povorka krenula ispisana je slovom „Z“, uz poruku na ruskom „Za Rusiju“.

Ruzveltova ulica i Ulica Mije Kovačevića zatvorene su za saobraćaj.

Američka agencija Asošiejted pres, u izveštaju o današnjim manifestacijama „Besmrtni puk“, navela je da su prorusko raspoloženje i podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu i dalje visoki u Srbiji i Republici Srpskoj, čiji populistički lideri neguju bliske odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari