AP: Srbi organizuju proruske marševe u sklopu obeležavanja Dana pobede 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Prorusko raspoloženje i podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu i dalje su visoki u Srbiji i Republici Srpskoj, čiji populistički lideri neguju bliske odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, navela je američka agencija Asošiejted pres u izveštaju o današnjim manifestacijama „Besmrtni puk“.

Agencija navodi da su „proruski marševi organizovani danas u Srbiji i Republici Srpskoj, tradicionalnim saveznicima Moskve na Balkanu“, u sklopu obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko pridružili su se desetinama ljudi u maršu podržanom od Moskve, godišnjem događaju nalik onom koji se održava u Rusiji u čast žrtava Drugog svetskog rata, navodi AP.

Učesnici marša su nosili kartonsku figuru Putina i veliko slovo „Z“, simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, navodi AP i dodaje da je „otvoreno proruski orijentisan“ Popović rekao da su Srbija i Rusija „uvek bile na pravoj strani istorije“.

Srbija se pridružila osudi ruskog napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, ali je odbila da uvede sankcije Moskvi, uprkos tome što formalno želi da se pridruži Evropskoj uniji, navodi AP.

U Banjaluci su najviši zvaničnici Republike Srpske i ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov bili deo marša, čiji su učesnici transparentima izrazili „otvorenu podršku ruskoj invaziji i borbi protiv nacizma u Ukrajini i svetu“, navodi američka agencija.

Na transparentima je korišćen Putinov argument za pokretanje napada na Ukrajinu, u kojem su od 24. februara ubijene hiljade ljudi, raseljeni milioni i uništeni ukrajinski gradovi i sela, dodaje Asošiejted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari