Poraz vladavine prava 1Foto: SNP 1389

Zgroženi smo i šokirani vešću o tome da je MišaVacić,nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 imenovan za savetnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, saopštila je danas grupa nevladnihih organizacija među kojima su Gayten LGBT, YUCOM, Labris, IZAĐI i ERA.

U saopštenju se navodi da je ta odluka šamar licu LGBTI zajednice i licu svakog građana i građanke ove države koji poštuju i zalažu se za poštovanje vladavine prava.

„Podsećamo da je nekadašnji lider SNP 1389 u junu 2013. osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zbog širenja diskriminacije prema LGBTI populaciji kao i nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti. Smatramo da je takva odluka direktno podržavanje, odobravanjei podsticanje nasilja. U Srbiji do sada niko nije odgovarao za nasilje prema LGBTI osobama, iako Srbija pravno prepoznaje zločin iz mržnje od 2012. godine“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo javnost da u gotovo svim slučajevima napada na LGBTI osobe učinioci ostanu neotkriveni, a nekažnjivost otvara postor i za buduće akte fizičkog nasilja. Prema statistici kojom raspolaže portal za dokumentovanje slučajeva mržnje iz homofobije i transfobije dasezna.lgbt, u 2016. godini evidentirano je pet slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBTI osobama, od kojih su samo dva prijavljena nadležnim institucijama. Nažalost, veliki broj napada ostane neprijavljen, a zbog straha od učinilaca kao i nepoverenja u efikasnost nadležnih institucija.

Ovo saopštenje se piše u momentu kada ministarki Ani Brnabić i članovima njene porodice (uključujući i maloletne članove), prvoj javno deklarisanoj lezbejki u Vladi Republike Srbije, stižu pretnje zbog seksualne orijentacije. Država je pri svakom napadu na LGBTI osobe pala na ispitu, a odluka o imenovanju Miše Vacića za savetnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poraz vladavine prava i pravne države. Umesto da se nasilnici kažnjavaju, oni se postavljaju na pozicije moći. Pozivamo odgovorne državne organe da hitno reaguju u skladu sa Ustavom i razreše Mišu Vacića funkcije savetnika u Vladi Srbije, zaključuje se u saopštenju.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari