Sud u Amsterdamu juče je oslobodio optužbi vođu holandske ekstremne desnice Gerta Vildersa i proglasio da nije kriv za podsticanje mržnje i rasne i verske diskriminacije. Vilders je bio optužen za rasnu i versku diskriminaciju i za podsticanje mržnje protiv muslimana pošto je uporedio islam sa fašizmom i pozvao na zabranu Kurana.


– Sud ocenjuje te izjave prihvatljivim zbog konteksta i društvene debate u okviru koje se Vilders izražavao kao političar – rekao je sudija Marsel van Osten. Van Osten je dodao da se u trenutku kada je Vilders davao te izjave mnogo govorilo u Holandiji o multikulturalnom društvu i imigraciji.

Vilders, jedan od najpopularnijih političara u Holandiji, čija stranka podržava konzervativnu manjinsku vladu, veliki je protivnik imigracije. On je pozdravio presudu i rekao da se radi o velikoj pobedi za slobodu izražavanja.

– Ovo nije samo velika pobeda za mene već je i pobeda za slobodu izražavanja. Dok budem živ nastaviću da govorim – rekao je Vilders novinarima. Vođa Slobodarske partije (PVV) bio je optužen za izjave date između oktobra 2006. i marta 2008.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari