Porfirije: Proglašenjem obnovljene Pećke Patrijaršije ispunjene težnje mnogih pokolenja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas u poslanici povodom 100. godišnjice uspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije da je Pećka Patrijaršija od nezakonitog ukidanja 1766. živela podeljena u mitropolije i eparhije u granicama različitih država do 12. septembra 1920. kada je uspostavljeno jedinstvo.

Posle 154 godine u Sremskim Karlovcima je uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka Patrijaršija, odnosno Srpska Pravoslavna Crkva, na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije, čime su, kako je rekao Porfirije, „konačno ispunjene težnje mnogih pokolenja naših predaka“.

„Ovaj veliki praznik jeste praznik jedinstva i sloge, dan kada je od svih potvrđena opšta, svagdašnja svest o jedinstvu i kontinuitetu naše svete Pravoslavne crkve u istoriji, posebno od velikog događaja sticanja autokefalije, pre više od osam vekova, od Žiče, Peći i Karlovaca do Beograda“, poručio je patrijarh, a navodi se u saopštenju SPC.

On je dodao da je u svim nevoljama, nedaćama i stradanjima SPC delila i radost i tuge srpskog naroda, a Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.

Patrijarh je dodao da je 12. septembra 1920. u prisustvu pobedničke srpske vojske iz Prvog svetskog rata i hiljade vernika iz oslobođenih krajeva objavljen ukaz o obnovi Pećke patrijaršije i sabornom jedinstvu crkvenih oblasti.

Tada je uspostavljeno jedinstvo Arhiepiskopije beogradske i Mitropolije Srbije, Arhiepiskopije karlovačke i Mitropolije srpske, sa episkopijama dalmatinsko-istrijskom i bokokotorskom, Arhiepiskopije cetinjske i Mitropolije Crne Gore, Brda i Primorja, zatim Mitropolije skopske, raško-prizrenske, veleško-debarske, pelagonijske, prespansko-ohridske, strumičke, jednog dela Mitropolije vodenske, Episkopije poljanske, Mitropolije Bosne i Hrecegovine: dabrobosanske, hercegovačke, zvorničko-tuzlanske i banjalučko-bihaćke, ujedinjenih u jednu autokefalnu ujedinjenu SPC.

On je podsetio da je Sveti arhijerejski sabor SPC 28. septembra 1920. godine izabrao mitropolita beogradskog Dimitrija za prvog patrijarha obnovljene Patrijaršije.

Kako je dodao 19. februara 1922. godine, Patrijaršija u Konstantinopolju je odgovarajućim crkvenim aktom, svepravoslavno prihvaćenim Tomosom, potvrdila ujedinjenje istorijskih srpskih crkvenih oblasti kao „kanonsko i opravdano“, a SPC je priznata, „za stalno i zauvek“, kao sestrinska Crkva svih autokefalnih Pravoslavnih Crkava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari