Porodice osuđenika tvrde da u KPZ Niš postoji masovno zaražavanje 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu epidemiološka situacija je dramatična, a korona virusom inficirano je oko stotinu osuđenika, kojima se ne pruža adekvatna medicinska pomoć i među kojima su zabeleženi prvi smrtni slučajevi, kao i čak polovina zaposlenih, saopštili su pojedini rođaci osuđenika i udruženje Novi početak.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija negiraju ovakve tvrdnje, apelujući na pojedince i organizacije da “prestanu da šire lažne informacije i zloupotrebljavaju epidemiju”.

Prema navodima članova porodica osuđenika, koji su se javili Danasu i drugim medijima, kao i udruženja Novi početak, u niškom KPZ-u je do sada “najmanje jedan osuđenik završio na respiratoru i preminuo”, a “neki od zaraženih su u jako lošem stanju”.

Oni kažu da je od oko 50 testiranih osuđenika na dnevnom nivou navodno samo njih pet ili šest negativno na virus.

U istoj prostoriji su izolovani i potvrđeni pozitivni osuđenici i oni koji su sa njima bili u kontaktu a nisu testirani, dok u trpezariji sede svi zajedno – i inficirani i zdravi, bez socijalne distance, kažu.

Prema njihovim rečima, sobe za izolaciju inficiranih osuđenika su “potpuno neadekvatne”, a lekari ih “skoro uopšte i ne obilaze, niti oni dobijaju potrebnu negu i terapiju”.

U KPZ-u navodno rade i inficirani ili suspektni zatvorski službenici “jer ne mogu da dobiju bolovanje, pošto nema ko da radi”.

Neki od članova porodica ocenjuju da su upravo zaposleni “raširili virus po celom zatvoru, jer posete osuđenicima nisu dozvoljene još od početka epidemije u martu”.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, međutim, naglašavaju da se “sva osuđena lica sa simptomima testiraju, a sa potvrđenom infekcijom izoluju i imaju pojačan medicinski nadzor i potpunu zdravstvenu zaštitu, u skladu sa propisima”.

Lekari u niškom KPZ-u “sprovode protokol u detekciji virusa i lečenju infekcije koji se odnosi i na sve druge građane”.

Svi osuđenici dobijaju terapije i lekove koji su im potrebni, a koji se nalaze na pozitivnoj listi RFZO-a, kažu.

– Nijedno osuđeno lice sa infekcijom korona virusa iz KPZ u Nišu nije preminulo, niti je u ovom trenutku hospitalizovano ili se nalazi na respiratoru. U ovom trenutku u zatvorenom odeljenju KPZ Niš je 12 inficiranih osuđenika, svi se dobro osećaju i nemaju izražene simptome. Prvi inficirani slučaj među niškim osuđenicima se, inače, pojavio tek krajem prošlog meseca, 27. novembra, a u ovom zavodu je od početka epidemije testirano 800 lica. U ovom momentu je 20 zaposlenih u niškom KPZ-u inficirano ili se nalazi u kućnoj izolaciji, niko nije hospitalizovan, svi se osećaju dobro i imaju blage simptome ili su bez njih- kažu u Upravi za naš list.

Uprava je ovog meseca “obezbedila i 12.000 antigenskih testova za novopristigle osuđenike”.

Svi zavodi, uključujući i niški KPZ, “imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lica, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje svih prostorija”.

Dezinfekcija prostorija i radnih površina “obavlja se više puta u toku dana”.

U Upravi demantuju da su posete osuđenicima zabranjene, naglašavajući da članovi porodica mogu da ih posećuju još od 12. maja ove godine, nakon što su prethodno, na manje od mesec i po dana, a po preporukama nadležnih, za to bili prikraćeni.

Pre ulaska u zatvor “posetiocima se meri temperatura, oni prilaze kroz dezinfekciju, u obavezi su da nose zaštitne maske, a maske i viziri obezbeđeni su i osuđenicima koje posećuju”.

Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen fizički kontakt, kažu u Upravi.

Onlajn posete

U Upravi kažu da su “omogućili osuđenim licima da kontaktiraju sa članovima svojih porodica i putem programa ‘Skajp’ i ‘Viber’”.

Osuđenici u KPZ Niš koriste tablet uređaje koje je donirala nemačka nevladina organizacija „Help“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Porodice osuđenika tvrde da u KPZ Niš postoji masovno zaražavanje”

  1. Nije sija nego vrat, da li ce uprava za izvrsenje krivicnih sankcija bar jednom biti iskrena i reci kakvo je stvarno stanje?.
    Zasto bi bilo ko izmisljao bilo sta?
    Nemamo mi decu koja treba da se puste na rekreativnu pa sad hocemo necemo. To su sve neciji sinovi, ocebi, braca i od kako mi je suprug tamo ja odgovorno tvrdim da je KPZ Nis najgora moguca ustanova koja postoji, kao i ljudi koji se nalaze tamo.. od samog vrha pa do dna..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.