Porodilja koja je sama sebi uplaćivala doprinose dobila otkaz 1Foto: FreeImages/Tiny-Grasp

Snežana Pešović, porodilja koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, u međuvremenu je dobila otkaz, prenosi danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Mediji su se uključili u njen slučaj, reagovale su i nadležne institucije, ali epilog je ipak nepovoljan.

Kako podseća RTS, duže od decenije Snežana Pešović je radila „na crno“, a kad je ostala u drugom stanju tražila je od poslodavca da je prijavi, jer joj je zdravstvena knjižica bila neophodna.

Poslodavac ju je prijavio, ali uz uslov da sama plaća doprinose. I kada se na kraju meseca podvuče crta ona je poslodavcu praktično plaćala što radi – mesečno mu je davala 4.000 dinara više nego on njoj. Da problem bude veći, poslodavac joj doprinose i platu za dva i po meseca uopšte nije uplatio, iako mu je za to dala novac, navodi RTS, naglašavajući kako priča Snežane Pešović i dalje prkosi zdravom razumu.

Ona je porodilja koja je poslodavcu plaćala 30.000 mesečno, a od njega dobijala 26.000. I to što joj duguje novac, trenutno je manji problem. Iako je na porodiljskom odsustvu, Snežana Pešović je u međuvremenu dobila otkaz.

Protiv poslodavca je podneto nekoliko tužbi, ali u ovom trenutku i Snežana i dete su bez zdravstvene knjižice. „Ja 1. avgusta dobijam otkaz. To saznajem iz inspekcije rada, pozvao me je načelnik i rekao mi je da sam odjavljena. Na moje pitanje kako je to moguće, jer sam ja i dalje na porodiljskom odsustvu, nisu imali informaciju kako se to desilo“, kaže za RTS Snežana Pešović.

Ne samo da je dobila otkaz, ona je odjavljena retroaktivno – za godinu dana unazad. „Moj poslodavac je mene 1. avgusta odjavio zaključno sa datumom 14. septembar 2018. To je bio prvi dan mog porodiljskog odsustva“, navodi Snežana Pešović. Poslodavac je, po svemu sudeći, aktivirao blanko ugovor o otkazu koji je Snežana potpisala istoga dana kada i Ugovor o radu. Kako je moguće da se porodilji da otkaz i to za godinu dana unazad?

U Fondu PIO navode da su sve uradili po zakonu, jer im je poslodavac dostavio neophodne dokaze. „Ne mogu da se vratim na posao, a ne mogu ni da tražim drugi posao, s obzirom na to da ja nikakav dokument nisam dobila. Ja se vodim i kao zaposlena i kao porodilja u otkazu.

Tako da sam trenutno bez primanja, zadnju platu sam primila 13. septembra“, kaže Snežana Pešović. Porodiljsko odsustvo Snežani Pešović isteklo je 14. septembra i ona je sutradan, kako navodi, otišla da se javi na posao.

Ipak, dodaje, iako je firma i dalje aktivna u APR, svi objekti njenog poslodavca su zatvoreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari