Portal Bebac pozdravlja prve izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici 1Foto: EPA/ ZOLTAN BALOGH

Roditeljski portal Bebac (bebac.com) pozdravio je danas prve izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i ocenio da će one ispraviti nepravdu većem broju roditelja u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a prema tom predlogu naknada zarade za porodilje ne može biti manja od iznosa minimalne zarade, navodi se u saopštenju Vlade.

U pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić, Bebac joj je zahvalio na izmenama i naveo da zahvaljujući primeni izmenjenog zakona više nijedna mama u Srbiji neće dobiti naknadu manju od minimuma, za šta su rekli da je „velika i važna stvar“.

„Taj zakon je bio ugrozio egzistenciju brojnih porodica u Srbiji, posebno za majke koje su se ostvarile u ulozi roditelja iz radnog odnosa, a nisu imale 18 meseci vezanog radnog staža. I dalje smatramo da je ovaj period od 18 meseci dugačak i suprotan Konvenciji o zaštiti materinstva, te očekujemo da se u novim promenama i ova stavka izmeni i da se obračunski period skrati na 12 meseci, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju“, navodi se u saopštenju.

U Bebcu ocenjuju da će izmene ispraviti veliku nepravdu prema roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i mamama koje su poljoprivredne osiguranice, a zakonom su bile diskriminisane.

„Posebno pozdravljamo i to što ste imali sluha za problem žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade, pa će nove izmene zakona vratiti gornji limit na pet prosečnih plata, umesto sadašnje tri, o čemu smo razgovarali i na poslednjem zajedničkom sastanku u aprilu ove godine“, ističu u Bebcu.

Dodali su da imaju i čvrsto obećanje Brnabić da će u narednom periodu pronaći rešenje za mame preduzetnice, posebno uzevši u obzir to da je vlada usmerena na podsticanje preduzetništva.

„Mame preduzetnice neopravdano su svrstane u kategoriju žena koje imaju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja deteta, a ne na naknadu svoje zarade, čime su stavljene u lošiji položaj u odnosu na mame koje su u radnom odnosu. Očekujemo da u nastavku saradnje i dijaloga rešimo i ostala pitanja roditelja, pre svega i dalje velikog kašnjenja naknada zarada na trudničkom bolovanju“, naveo je Bebac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari