Portal Exyuaviation: Beogradski aerodrom uskoro otvara centralni deo terminala i pistu 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu privodi kraju radove na novom centralnom delu terminala i pisti, a očekuje se da će u rad biti pušteni za manje od mesec dana, objavio je portal Exyuaviation.com.

Prema podacima Evropske banke za obnovu i razvoj, zgradu novog centralnog dela terminala, koja je već delimično otvorena u zoni dolazaka, koristiće putnici koji kreću na put početkom sledećeg meseca, objavio je Exyuaviation.com.

„Objekat će služiti kao centralno mesto za preuzimanje putnika i biće integrisan sa ostalim terminalima – zajedno će imati skoro 100 pultova za prijavu. Unutar novog centralnog dela terminala biće smeštene nove prodavnice, objekti za hranu i piće, kao i proširena centralizovana bezbednosna i pasoška kontrola“, piše portal a prenosi N1.

Aerodrom Beograd je takođe započeo testiranje svog novog automatizovanog sistema za rukovanje prtljagom, navodi ovaj portal.

Kupljena su automatski vođena vozila (AGV) BAGKSone, koji proizvodi francuska grupa Alstef, dizajnirana za prenos pojedinačnih torbi.

AGV može da pokrije kratke ali i velike udaljenosti i može, kako se navodi, da dostigne brzinu do sedam i po metara u sekundi.

Portal navodi da se privodi kraju i izgradnja nove, ugrađene poletno-sletne staze Beogradskog aerodroma.

„Nova staza duga je 3.500 metara i zameniće postojeću, koja će u narednom periodu biti remontovana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta staza postaće paralelna rulna staza pored prvobitne. Ove dve staze će biti povezane novim sistemom rulnih staza“, piše ovaj portal.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari