Poseta Srbiji delegacije Ohaja 1Foto: MOD

Delegacija Nacionalne garde Ohaja, predvođena komandantom general-majorom Markom Bartmanom, putuje u ponedeljak 3. septembra, u tradicionalnu godišnju posetu Srbiji, javlja Glas Amerike i dodaje da saradnja koja traje već 12 godina, ove jeseni treba da dobije novu dimenziju.

General-major Mark Bartman je sa Nacionalnom gardom Ohaja bio u Srbiji više puta. Tokom predstojeće posete, pridružiće mu se i civilni zvaničnici iz ove američke savezne države.

„Kada smo započeli partnerstvo, inicijalno je to bila vojno-vojna saradnja i ona je i dalje primarni fokus, ali počinjemo da pronalazimo načine da je razvijemo u civilno-civilna partnerstva“, rekao je Bartman.

Počeli smo o tome da pričamo pre dve godine, kada smo obeležavali 10. godišnjicu, kada je ambasador Matković posetio Ohajo, tako da kada budemo dolazili u posetu u septembru, sa nama će biti i gradonačelnica Saut Juklida, povodom bratimljenja tog grada sa Kraljevom, dodao je on.

General-major Bartman ističe da će najbolja prilika za civilno-civilnu saradnju biti u oblasti obrazovanja, poljoprivrede i kulturne razmene.

„Imamo oko 11 miliona stanovnika u Ohaju, i mnogo univerziteta. Naš odsek za visoko obrazovanje, a imam odličan odnos sa kancelarom, koji je kao i ja čllan guvernerovog kabineta, tako da razgovaramo s njima o proširenju tih veza“.

Ohajo Stejt je na neki način vodeći univerzitet, najveći u državi, tako da je prirodno početi s njim, ali trebalo bi da budemo u mogućnosti da to proširimo na svaki univerzitet zainteresovan za takvu saradnju, a mislim da bi to bilo odlično, izjavio je on.

Bartman kaže da je uzbuđen zbog dolaska u Srbiju i zbog toga što u poslednje dve godine nije prisustvovao ceremoniji promocije podoficira, koja se tradicionalno dešava u vreme posete delegacije iz Ohaja.

Raduje se i nastavku izuzetno uspešne vojne saradnje.

Nadamo se da ćemo moći da imamo više zajedničkih vežbi u kojima Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja mogu da prikažu svoju ekspertizu širom sveta. Mislim da je sjajno za moje vojnike da mogu da učestvuju u globalnoj zajednici da bi razumeli kako drugi ljudi žive i kako se suočavaju sa svakodnevnim problemima, naveo je Bartman.

Partneri smo sa Srbijom već 12 godina, to partnerstvo je izuzetno i zaista uživamo u tome što naši vojnici posećuju Srbiju. Mnogo od njih nikad nisu imali priliku da putuju van SAD, a to da mogu da odu negde gde postoji ta veza sa Ohajom, to je stvarno jedinstvena prilika, ocenio je on.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja boraviće u Srbiji od 3. do 9. septembra.

Zvanična ceremonija bratimljenja Kraljeva i Saut Juklida zakazana je za 7. septembar, a dan kasnije se održava promocija oficira Vojske Srbije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari