Poslanici SDA traže izmeštanje vojne vežbe sa Peštera 1Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Poslanik poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Mirsad Hodžić tražio je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Stefanovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da u najskorije moguće vreme narede izmeštanje vojne vežbe sa Peštera koja bi trebalo da se održi u junu.

Hodžić je, za skupštinskom govornicom, rekao da će „na taj način omogućiti građanima da u miru obrađuju svoju zemlju bez straha da će nakon održavanja vojne vežbe na njihovim imanjima jedino korov moći da raste“. Hodžić je rekao da su građane koji žive na prostoru Pešterske visoravni, gde je planirano izvođenje ove vežbe ,„posetili vojni oficiri i potpredsednik opštine Sjenica i od njih eksplicitno i pod pretnjom tražili da napuste svoja domaćinstva za vreme održavanja ove vežbe“.

Hodžić je rekao da ti građani žive isključivo od poljoprivrede, kao i da je vojna vežba planirana u letnjim mesecima kada je najintenzivnija poljoprivredna aktivnost.

On je rekao da je planirano da se vojna vežba održi na teritoriji gde se nalazi nekoliko sela u kojima je više stotina domaćinstava i istakao da je nemoguće da se sa tog prostora ukloni nekoliko hiljada ovaca i više stotina goveda. „Ko su ti ljudi koji su se drznuli da na jedan tako eklatantan način krše Ustav ove zemlje?“, upitao je Hodžić.

On je rekao da će ove porodice, ukoliko vežba ne bude otkazana, pravdu morati da potraže pred sudom, kao i zaštitu od međunarodne zajednice. „Ovakvim postupcima se šalje jako loša poruka Bošnjacima da oni nisu sigurni na svojim imanjima i da se Ustav može kršiti kada su Bošnjaci u pitanju“, rekao je Hodžić. On je dodao da su mu građani rekli da je, tokom prethodnih vojnih vežbi, nakon što se vojska povuče, ostala uništena priroda i spaljena zemlja, tako da su nakon svake vežbe žitelji tih sela morali da popravljaju katune, ravnaju zemlju.

Hodžić je naveo i da je posle vojnih vežbi više stoke uginulo, jer bi na ispaši umesto trave progutali gelere ili neki toksin, a bilo je slučajeva da su ranjavani građani i stoka gelerima i zaostalim neispaljenim granatama. Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Aleksandar Marković rekao je da su pre nekoliko dana na Instagramu upućene stravične pretnje ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Prema njegovim rečima, pretnje je uputio Petar Gvozdenović lice sa poternice koji je napisao: „Čeka te metak 9 mm, aludirajući na kalibar“.

On je rekao da je Gvozdenović uhapšen, ali je istakao da je zanimljivo to što osim nekolicine medija i nekoliko funkcionera Srpske napredne stranke, koji su skrenuli pažnji na ove pojave, gotovo niko drugi nije našao za shodno da se ozbiljnije pozabavi ovim.

„Da li je moguće da ovo više nije vest za pojedine medije?Da li je normalno da se predsedniku države gotovo svakodnevno preti ubistvom i da se niko više ne potresa zbog toga?“, upitao je on. Marković je rekao i da su naslovne strane raznih Đilasovskig dnevnih i nedeljnih listova bile posvećene Vučiću u negativnom kontekstu i dodao da je to slučaj i danas i pokazao dnevni list „Danas“.

On je rekao da na naslovnoj strani piše „Još jedna Vučićeva predstava za glasače“ imajući u vidu njegov govor na sednici Saveta bezbednosti. „Čovek održi istorijsko obraćanje, čovek saspe njima svu istinu u lice, koju im niko ranije godinama nije smeo da saspe, i za njih je ovo još jedna Vučićeva predstava“, rekao je Marković.

Poslanik poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS Milija Miletić pitao je nadležne da li će biti potpisan ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje da bi se omogućilo civilima da se leče u Vojnoj bolnici u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari