Posle pauze od dve godine, plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

Posle dve godine pauze, zbog epidemije virusa korona, plivanje za Bogojavljenski krst održaće se u Užicu, 19. januara.

Tu manifestaciju na reci Đetinji organizuje Javno preduzeće Veliki park, uz tehničku podršku Crvenog krsta, pod pokroviteljstvom Grada i uz blagoslov SPC.

Predstavnici gradske vlasti i sveštenstva SPC su pozvali građane da učestvuju u toj manifestaciji i istakakli da ona nema takmičarski, već simbolički značaj.

„Pozivam sugrađane da učestvuju u litiji i dođu na gradsku plažu, da pozdrave i podrže učesnike koji će, po hladnom vremenu, plivati za Bogojavljenski krst“, poručio je Srđan Nedeljković, član Gradskog veća Užica.

Vesna Petrić, direktroka JP Veliki park, objasnila je da će učesnici plivati s leve na desnu obalu reke, u blizini brane, te da će najbrži biti nagrađen zlatnim krstom, poklonom jedne užičke zlatare.

„Do sada se prijavilo 28, među kojima i jedna žena, a 2020. godine bilo je 77 učesnika“, kazala je Petrić i navela da prijavljivanje traje do 17. januara u podne.

Sveštenik Ljuban Petrović je naveo da će se ujutro u 7,30 časova služiti liturgija u užičkim crkvama i da će, nakon toga, u 9,30 časova krenuti litija od hrama  Svetog Đorđa do plaže.

„Nakon molitvoslovlja na plaži, jedan od sveštenika spustiće krst u reku Đetinju, kao znak plivačima da krenu ka Časnom krstu”, objasnio je Petrović.

Saglasnost roditelja

„Svi učesnici će biti osigurani i pregledaće ih lekari, koji će biti na plaži od sedam časova ujutro na dan plivanja. Za maloletike“, upozorila je direktorka JP Veliki park, „potrebna je pisana saglasnost oba roditelja“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari