Posle ruskih stručnjaka, i lekari iz Kine obišli izložbu posvećenu NATO bombardovanju 1BFoto: Beta/Vlada Srbije

 Šestočlani tim lekara iz Kine koji Srbiji pomaže u borbi protiv korona virusa danas je posetio izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su članovi delegacije, dok su razgledali izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda, „posebnu pažnju posvetili delu koji oslikava bombardovanje Ambasade Kine u Beogradu 1999. godine i segmentima posvećenim civilnim žrtvama“.

Šef delegacije kineskih stručnjaka Peng Džićijang rekao je posle obilaska izložbe da Kina „neće zaboraviti 1999. godinu“, navodi se u saopštenju.

„Kina se protivila američkoj odluci da NATO bombarduje SR Jugoslaviju. Kina je i u Savetu bezbednosti tražila da se situacija u Jugoslaviji rešava unutar te zemlje i da druge države ne smeju da se mešaju u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje“, kazao je Peng.

Povodom bombardovanja zgrade Ambasade Kine u Beogradu, Peng je, kako se navodi, rekao da „kineski narod nikada nije verovao da je ona bombardovana slučajno ili greškom“.

„Kinezi sigurno neće zaboraviti taj period. Izražavam naše žaljenje zbog svih žrtava koje je imala Srbija i želim da vam izrazim svoje poštovanje i divljenje“, dodao je Peng.

Izložba „Odbrana 78“ autora Dušana Jovovića projekat je iniciran od Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Izložba je multimedijalna i interaktivna postavka koja, prema navodima Ministarstva odbrane, „na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije“.

Ranije danas, izložbu „Odbrana 78“ posetili su i pripadnici stručnih timova Oružanih snaga Rusije koji u Srbiji pomažu u suzbijanju korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari