Posle snega i leda poplave na području Negotina i Zaječara 1Foto: Istocne vesti

– Nakon prošlonedeljnog ledenog talasa sa velikim količinama snega zbog čega je Grad Zaječar proglasio vanrednu situaciju 27. februara, Štab za vanredne situacije grada Zaječara je sinoć ukinuo vanrednu situaciju.

Međutim nakon razmatranja hidrološke situacije na Belom Timoku, Crnom Timoku i Timoku vanredna situacija uvedena na delu teritorije za koju postoji opasnost od izlivanja ovih reka. Brzina otapanja snega veća je nego 2010. godine i danas oko podne Beli Timok se kod Vratarnice, izlio, a iz pravca Knjaževca stiže novi talas vode visine oko 1,5 m.

Uz pomoć „Srbijavoda“ rešen je problem mosta kod Grljana ka Avramici, a na najkritičnijim mestima postavljeno je pet hiljada vreća peska. Iz Grliškog jezera ispušteno je preko 2.000.000 m3 vode, te je ono spremno za prihvat otopljenog snega i bujičnih voda iz podtupižničkog područja. Iz Štaba za vanredne situacije grada Zaječara stiglo je i upozorenje za meštane naselja Višnjar u kome se večeras očekuje izlivanje reke, izbijanje podzemnih voda i slivanje otopljenog snega sa obližnjih brda. Što se Crnog Timoka tiče situacija je još uvek stabilna i izdata je naredba vlasnicima mini hodroelektrane da prate stanje i podignu ustave. Vanredna situacija u petak je zbog snežnih padavina, proglašena u opštinama Negotin i Kladovo.

U Negotinu je oformljen stručno operativni tim i dodatno angažovana mehanizacija u brdsko-planinskom delu opštin, kao i na izvoženju snega iz pet gradskih ulica i centralne zone grada.
-Pojačano delovanje biće u brdsko-planinskom delu, gde je stanje najalarmantnije i gde još uvek ima velikih nanosa i smetova. Bilo je predloga da se uvede vanredna situacija samo u tom brdsko-planinskom delu opštine, ali smo ipak zbog najava da će vrlo brzo doći i do otopljenja snežnog pokrivača, što može da izazove probleme sa poplavama na bujičnim vodotocima, koji mogu da izazovu problem u nizijskom delu ipak proglasili vanrednu situaciju na celoj teritorji opštine. – izjavio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije nakon sednice na kojoj je uvedena vanredna situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari