Posle Vučića i dalje zatrpani kanali i prazna obećanja 1

Meštani beogradskih naselja na levoj obali Dunava – Borča, Ovča, Kotež i Krnjača, dok ispumpavaju fekalije i kišnicu iz svojih dvorišta i uzimaju vodu za piće sa cisterni, „drže za reč“ predsednika Aleksandra Vučića koji im je obećao kanalizaciju u narednih godinu i po dana.

Posle trideset godina čekanja na kanalizacionu infrastrukturu, posle poplava usled svakog jačeg nevremena, a ozbiljnog plavljenja posle prošlonedeljne kiše, meštani palilulskih naselja dočekali su – ne kanalizaciju, već posetu predsednika države i obećanje kanalizacije.

A posle posete Vučića, dok obilazimo imanja uz kanal koji protiče kroz naselje, na svakom ćošku mogu se videti pumpe koje vraćaju vodu iz kuća i njiva u kanal, radnici vodovoda i kanalizacije su na terenu, u čišćenju pomažu i vatrogasci, a čak je i zelenilo u rekordnom roku izlazilo na teren po pozivu građana.

Dežurni radnici su nam objasnili da ima još dosta imanja koja su ispod nivoa vode i na njima rade pumpe, ali vlasnici se ne žale mnogo, kako nam kaže jedan radnik vodovoda, jer su na ovakvu situaciju već navikli. Vatrogasac nam objašnjava da pumpe moraju da rade sve vreme i da ima još dosta posla, a potrebno je i čišćenje kanala.

Ispred vrtića „Veseljko“ i osnovne škole ekipa vodovoda ispumpava u šaht fekalije skupljene iz okolnih dvorišta. Vrtić „Pahuljica“, koji je bio zatvoren zbog poplave na jedan dan, sada radi uobičajeno, a ispred njega su cisterne iz kojih građani mogu uzimati vodu za piće, jer je ona sa česme još uvek neispravna.

Na to se žale i meštani koji sede ispred obližnjeg kafea i uz hladno pivo komentarišu kako je protekla poseta predsednika.

– Sve što je obećao ako ispuni biće dobro, a verujemo da hoće sad pred izbore. A što se tiče vode – jedino što nije za piće, ali solidno se radi, čiste ljudi, gde je bilo više vode tu je malo teže. Borča je najgora, oni su još pod vodom, objašnjava nam Branko. On prepričava da je tokom posete predsednika bilo dosta ljudi, da su se svi skupili da ga vide, došli su i predstavnici opštine na čelu sa predsednikom Aleksandrom Jovičićem. Ali njega narod i ne voli naročito, jer godinama obećava kanalizaciju a ništa ne radi, kažu meštani.

Dragan nam naglašava „Predsednik valja, ali Jovičić ne, njega izgrdi“. Utom se ubacuje i Ivan, koji sedi za susednim stolom i podseća da su za problem infrastrukture „krivi“ nelegalno izgrađeni objekti bez kanalizacije, a da treba pitati ko im je izdavao dozvole i koliko je para za to uzeo.

– A ko nije uzimao, svi su uzimali, ubacuje se još jedan od meštana. Na onu Vučićevu konstataciju „narod je kriv“ za to što je đubre u kanalima, meštani odgovaraju da nije kriv narod, ali ni Vučić već predstavnici lokalne vlasti, jer nisu uveli red u naselje niti su brinuli o potrebama građana.

Trebaju im klupe, prostor za šah i bolji prevoz

Osim poplava, meštani se žale da postoje i drugi značajni problemi u ovim naseljima kojima bi lokalne vlasti trebalo da se bave – to što penzioneri nemaju mesto gde bi mogli da se okupljaju, da igraju šah, tako nešto nije moguće u mesnoj zajednici prema njihovim rečima, a „u celom Kotežu postoje tri klupe“, pa bi bilo dobro da se obezbede dodatna mesta za sedenje. I prevoz ih ne služi, linije su kratke a autobusi nisu klimatizovani, žali se Dragan, pa zbog toga retko ko ide ka centru grada. „A gde će da idu kad je ceo grad raskopan, bolje da sede tu“, dobacuje Ivan.

Vučić obećao projekat do kraja januara

Tokom posete Borči, predsednik Aleksandar Vučić građanima je poručio „Znam u koliko ste teškoj situaciji i bićemo sa vama u narednih 96 sati dok ne očistimo sve. Znam da ste slušali brojna obećanja pred izbore. Radi se projekat po hitnom postupku za Borču, Ovču, Krnjaču i Kotež. Kompletna dokumentacija biće gotova do kraja januara. Ako u ulepšavanje Trga republike ulažemo 8 miliona evra, možemo da uložimo i u kanalizaciju“, naglasio je Vučić. Ko je kriv za đubre i betoniranje kanala?, upitao je Vučić posle konstatacije novinara da je đubre u kanalima. „Narod je kriv, naravno da je narod kriv, nego najlakše ‘Vučić je kriv'“, istakao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari