Posle zahteva za zabranu otkazan neonacistički koncert u Beogradu 1Foto: youtube

Koncert švajcarske muzičarke Eviger Šturm (Ewiger Sturm), koja izvodi obrade ekstremno desničarskih bendova neće biti održan u Beogradu u martu, kako je ranije bilo najavljeno.

To je u e-mail prepisci rečeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) u beogradskom „Klubu 451“, gde je trebalo da bude održan sporni događaj, bez odgovora na pitanje zbog čega je koncert otkazan.

Udruženje „Savez komunističke omladine Jugoslavije“ (SKOJ) zatražilo je 20. februara zabranu koncerta muzičarke iz Švajcarske Eviger Šturm u Beogradu, zbog toga što izvodi pesme neonacističkih bendova kao i pesme SS trupa iz vremena Drugog svetskog rata, najavljujući da će, ukoliko koncert ne bude otkazan, organizovati proteste.

Njen koncert je bio zakazan za 12. mart u beogradskom „Klubu 451“ koji je usko povezan sa ekstremno desničarskim organizacijama u Srbiji.

RSE je pre otkazivanja događaja od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zatražio odgovor na pitanje da li će dozvoliti održavanje koncerta, ali odgovor nije stigao niti se MUP o tome oglašavao.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je na svom Tviter nalogu danas „pozdravila odluku da se otkazuje koncert Eviger Šturm u Beogradu koji je bio zakazan za 12. mart, godišnjicu ubistva premijera (Zorana) Djindjića“.

„Kako se ne bi dozvolilo još jedno gaženje antifašističke tradicije, juče smo zahtevali od policije da zaustavi promociju neonacizma“, navela je YIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari