Pošta Srbije izdala filatelističku marku s likom Borislava Pekića povodom 100 godina od osnivanja BBC-ja 1Foto: Goranka Matić

Javno preduzeće Pošta Srbije izdalo je danas prigodnu filatelističku marku „Srbija- Ujedinjeno Kraljevstvo 100 godina od osnovanja Bi-Bi-Sija (BBC)“ u čast sto godina tog medija i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, sa likom srpskog pisca Borislava Pekića.

Na prigodnoj poštanskoj marki, pored Pekića koji je od 1985. godine svake druge nedelje imao rubriku na Bi-Bi-Si radiju čiji sadržaji su kasnije objavljeni kao knjiga „Pisma iz tuđine“, nalazi se i lik Džordža Orvela koji je u periodu 1941-1943, kroz nastupe na radiju Bi-Bi-Si bio poznati glas borbe protiv fašizma.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da je BBC jedan od najvećih globalnih emitera radijskog i televizijskog programa i ukazao na značaj ove medijske kuće „poznate po odličnom informativnom programu visokih standarda, vrsnom dokumentarnom programu, legendarnim serijama i odličnim dramama“.

„Hvala ambasadorki što je prihvatila da na ovaj način bude obeležena godišnjica. Uveren sam da će prijatljstvo između naših zemalja u budućnosti biti vidljivo i da će biti vidljivo na jedan mnogo viši način“, rekao je Đorđević i uručio britanskoj ambasadorki Šan Meklaud posebno izdanje maraka.

Ambasadorka Šan Meklaud je zahvalila preduzeću Pošta Srbije na tome što je prepoznala godišnjicu BBC-ja „kao jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini“ i podsetila da mlađe generacije prepoznaju BBC-jev program i da gledaju popularne emisije i serije.

„Deo ovog stogodišnjeg impresivnog nasleđa je i BBC World servis koji svake nedelje obezbeđuje profesionalne analize i prostor za debatu na 40 jezika uključujući i srpski za više od 365 miliona ljudi. Značaj BBC World servisa je ogroman posebno za one krajeve sveta gde je sloboda informisanja i uzražavanja ugrožena ili ograničena“, rekla je ambasadorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari