Pošta Srbije: Promovisane poštanske marke u čast velikih umetnika Srbije i Nemačke 1Foto: Pošta/Vuk Branković

Pošta Srbije i Ambasada Nemačke u Srbiji promovisali su danas u Gete institutu u Beogradu emisiju prigodnih poštanskih maraka „Srbija–Nemačka 100 godina od rođenja velikih umetnika“, priređenu u čast velikana umetnosti druge polovine 20. veka, Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Uz privredno-razvojnu saradnju i jake ekonomske veze i razvoj investicija, želimo i da podsetimo na blisku povezanost i umetničke stvaralačke veze od mnogo decenija unazad, a jubilej rođenja velikih umetnika obeležen prošle godine, poslužio nam je kao motiv, rekao je v. d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević.

Jozefu Bojsu i Mangelosu je zajedničko što su se bavili egzistencijalnim pitanjima svoga vremena, suštinom i ulogom umetnosti posle Drugog svetskog rata, rekao je nemački ambasador Tomas Šib.

Pritom ih je povezivao zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene i za bolji svet vrednijim za život u njemu – zahtev koji je i danas aktuelan. Prigodnim poštanskim markama oživljavamo sećanje na ova dva velika umetnika, naglasio je Šib.

Jozef Bojs, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, posleratne Evrope i Nemačke, i Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnik konceptualne umetnosti na ovim prostorima, imaju eksperiment, društvenu angažovanost i aktuelnost kao zajedničke karakteristike umetničkog izraza, koje emisija prigodnih poštanskih maraka podvlači i upoređuje, dodaje se u saopštenju Pošta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari