Poštanske marke povodom stogodišnjice oslobođenja u Velikom ratu (FOTO) 1

Povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Pošta Srbije pustila je danas u opticaj emisiju prigodnih poštanskih maraka „Oslobođenje Srbije u Velikom ratu od strane zajedničke francusko-srpske vojske”.

Ovo izdanje sadrži šest prigodnih maraka nominalnih vrednosti 23 dinara, koje se nalaze u karnetu, štampanom u tiražu od 15.000 primeraka. Emisiju prigodnih poštanskih maraka prate i dva koverta prvog dana.

Na markama su ovekovečene slavne srpske vojvode Stepa Stepanović, Živojin Mišić i Petar Bojović, kao i francuski generali Franše d’Epere, Ogist Šarl Tranije i Pol Prosper Anri.

Umetnička obrada filatelističkog izdanja delo je Nadežde Skočajić, akademskog grafičara iz „Srbijamarke”, uz stručnu saradnju potpukovnika dr Dalibora Dende, naučnog saradnika iz Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane u Beogradu, zatim Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane Republike Srbije, kao i Vojnog muzeja u Beogradu.

Oslobodilački pohod srpske i francuske vojske, nakon herojskog proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. okončan je oslobođenjem Srbije i kapitulacijom bugarske, odnosno austrougarske vojske, a danas se smatra jednim od temeljnih elemenata na kojima se zasniva tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Francuske.

Detaljnije na Fejsbuk stranici Pošte Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari