Postavljen kamen temeljac za kovid bolnicu sa 600 kreveta 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nova kovid bolnica, za koju je danas postavljen kamen temeljac u Novom Sadu, trebalo bi da bude završena u „vrlo kratkom roku“, do 1. septembra, a planirano je da ima 400 kreveta u poluintenzivnoj i 220 u intenzivnoj nezi.

Predsednik države Aleksandar Vučić je izjavio da je u ovom trenutku dva miliona gradjana primilo prvu dozu protiv korone a 1, 4 miliona drugu dozu, što znači da je dato oko 3, 5 miliona doza.

„Za novčanu pomoć se, kako je postavljen telefon za to, za užasno kratko vreme javilo milion građana, molim vas građani budite tako revnosni i za vakcinisanje“, rekao je Vučuć prilikom polaganja kamena temeljca.

Kako je poručio građanima „kao Boga ih moli da se vakcinišu jer je potrebno da ih bude mnogo više vakcinisano“.

On je naveo da je naročito ponosan na izgradnju bolnica, navodeći da bi smo bili u „kolapsu“ da nije izgrađena kovid bolnica u Batajnici.

„Da je nismo imali gledali bismo slike kakve su danas u Indiji“, rekao je Vučić.

On je rekao da kapacitet nove bolnice, za koju je položen kamen temeljac danas, izuzetno povećava broj kreveta u intenzivnoj nezi na području Vojvodine.

„Novac u budžetu imamo, biće radovi isplaćeni na vreme, ali i radovi da budu u roku, može i ranije“, poručio je Vučić.
On je naveo i da „nam je stigao lek ‘regeneron’, kupili smo 20.000, već je u protokolu“, što povećava šanse da se sačuvaju životi, kad se daju na početku bolesti.

„Koliko sam razumeo, da prevedem na srpski, te pilule prikupe sve viruse. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ga ima“, naveo je Vučić, podsetivši da je ranije nabavljena još jedna pilula protiv korone, ali je naglasio da je vakcina „spas“.

Za komunalno opremanje lokacije u delu grada Mišeluk, Grad Novi Sad je iz svog budžeta izdvojio 250 miliona dinara, a odlukom Skupštine grada, Republici je predato više od 25.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta na Mišeluku.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je ova bolnica „džoker u borbi protiv korone“ čiji će kapaciteti služiti i kad prodje epidemija, zahvalivši na „liderstvu“ predsedniku države Aleksandru Vućiću.

Svečanosti su, sem Vučevića, prisustvovali i ministri Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.