Surov i neljudski postupak: Reakcija opozicije na odbijanje članova SNS-a da odaju poštu nastradalom mladiću u "Trajalu" 1Printscreen: RTK

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kruševca održana je prošle sedmice, a nakon što je nosilac lokalne izborne liste Srbija protiv nasilja Branislav Andrić u svom prvom obraćanju predložio da odbornici minutom ćutanja odaju poštu nastradalom mladiću u fabrici „Trajal“, odbornici Srpske napredne stranke nisu ustali da odaju poštu poginulom radniku, koji je imao samo 18 godina.

Početkom ove godine došlo je do eksplozije u kruševačkoj fabrici „Trajal“, u kojoj je poginuo osamnaestogodišnji radnik, dok je četiri radnika povređeno.

Među odbornicima koji su odbili da ustanu bili su ministar policije Bratislav Gašić, kao i direktor „Trajala“ Miloš Nenezić.

Građani Kruševca bili su upućeni u ovaj  čin vladajuće stranke i njihovih koalicionih partnera već u toku sednice gradske skupštine, dok je ostatak Srbije za ovo saznao u emisiji „Utisak nedelje“ Olje Bećković.

Odbornica koalicije „Srbija protiv nasilja – Bata Andrić“, Ksenija Bradić Veljović iz Pokreta slobodnih građana, navodi da je sama sednica počela vrlo turobno. Jedna od glavnih teza Bate Andrića bila je da su izbori pokradeni.

Ističe da počast poginulom mladiću nisu odali samo odbornici liste Srbija protiv nasilja, već i odbornici koalicije NADA i jedan odbornik liste Dveri, dok su odbornici SNS-a, SPS-a i jedan odbornik Zavetnika, koji je tog dana ušao u koaliciju sa vladajućom većinom, sedeli za vreme minuta ćutanja.

Za opoziciju ovaj postupak SNS-a nije bio iznenađujuć, kaže Bradić Veljović.

– I nismo se iznenadili, ali i jesmo. Kako čovek da ne ostane šokiran tolikom neljudskošću. S jedne strane je nemoguće ne iznenaditi se, a sa druge strane znamo s kim imamo posla. Njihova neljudskost, svirepost i surovost se dokazala na mnogo načina do sada –  navodi Bradić Veljović.

Izvinjenje ne očekuju, ali ističe da svakako to izvinjenje ne pripada opoziciji, već porodici nastradalog mladića, ali i građanima Kruševca.

– Grad bruji o tome, građani su ovo vrlo teško podneli. Osećamo pre svega tugu, ali i još jednu novu zatečenost njihovim surovim i neljudskim postupkom. Ovaj slučaj je vrhunac naše podeljenosti jer je ovde bukvalno život u pitanju. Jedan mladi život je izgubljen i tu se pokazala podeljenost koja nije smela da se dogodi- kaže Bradić Veljović.

Vladajuća stranka je nakon svega optužila opoziciju da skupljaju političke poene, a Bradić Veljović ističe da je i vladajuća većina imala priliku da „skupi ljudske poene“, ali to nisu učinili.

Navodi da je tokom sednice bilo i povrede Poslovnika, kao i kršenja pravilnika, jer je druga sednica zakazana samo dva sata ranije, dok je određeno da sednica ne sme da se zakaže u manjem roku od 24 sata.

-Dok sam se predstavljala za govornicom, bila sam prekinuta, prekidana, kada sam krenula da kritikujem potez vladajuće većine, odmah mi je ugašen mikrofon. Ostala sam za govornicom da završim svoj govor za koji mi nije data šansa. Predsedavajuća Dragana Barišić je rekla da poslanici laju, na šta se jedna koleginica javila za povredu Poslovnika, ali ni njoj nije dozvolila da govori. Opozicija je na obe sednice opravdala poverenje građana, imali smo brojna izlaganja, jake argumente, odlučnu kritiku svih njihovih nepočinstava, dok su se od njihovih odbornika smenjivali samo Bratislav Gašić i Zoran Tomić. Ostatak je bio nem i služio je samo za aplaudiranje – kaže Bradić Veljović.

Na konstitutivnoj sednici skupštine grada izabrano je novo gradsko rukovodstvo, gradonačelnik Ivan Manojlović, zamenica Snežana Radojković, predsednica skupštine Dragana Barišić, svo troje iz redova Srpske napredne stranke, te devetoro članova gradskog veća, kako je preneo N1.

U opoziciji su koalicija „Srbija protiv nasilja“ sa ukupno 18 odbornika, koja je formirala dve odborničke grupe,“Srbija protiv nasilja – Branislav Bata Andrić“ sa 12 članova, gde su odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Stranke SRCE i Novog lica Srbije, te Branislav Andrić kao nestranačka ličnost i odborničku grupu „Život je u pitanju“ sa šestoro odbornika iz Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i sindikata Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari