Potpisan Memorandum o saradnji Koalicije za slobodu medija 1Foto: Facebook/ NDNV

Predstavnici šest novinarskih udruženja danas su formalizovali svoju saradnju u okviru Koalicije za slobodu medija. Članice Koalicije će se boriti za bezbednost novinara, slobodu informacija, nezavisnost i poboljšati profesionalizam u medijskoj sferi.

Memorandum o saradnji potpisali su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Stojan Marković, predstavnik poslovnog udruženja „Lokal Pres“, otvorio je konferenciju.

„Osnovni razlog zbog kog smo se okupili je da probamo da zajedničkim snagama promenimo nešto što se medijske sfere tiče“, istakao je Marković.

Koalicija za slobodu medija boriće se za odbranu slobode informacija, slobode medija i nezavisnosti novinarstva; braniće kršenja prava novinara i medija; podržaće i unaprediti profesionalizam u medijima i promovisaće visoke standarde novinarstva.

Pored toga, promovisaće društvene uloge novinara i medija, posebno njihov doprinos demokratiji i slobodi; predstavljaće podršku saradnji esnafskih i medijskih udruženja i asocijacija koja su zasnovana na zajedničkim vrednostima; pružiće podršku stvaranju fer, slobodnog i nediskriminatornog medijskog tržišta, ali i promovisati unapređenja medija i novinarstva u digitalnom okruženju.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, istakao je da su i do sada često sarađivali, ali su želeli da formalizuju koaliciju.

„Verujem da ovom koalicijom dobijamo više snage i elana i to ćemo pokazati u narednom periodu. Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, da popravimo položaj naših koleginica i kolega, pre svega kada je u pitanju bezbednost, i njihova radna prava. Prelazimo u akciju, pokazaćemo predstavnicima vlasti da smo i dalje voljni da sistemski popravljamo situaciju i da sistemski radimo na boljim zakonima. Ne bojkotujemo, nego želimo da pokažemo jasan stav, imamo neke svoje crvene linije preko kojih ne smemo više da prelazimo, zbog svih naših koleginica i kolega koji su u ovim vremenima ugroženi“, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija Fondacije i Stevan Ristić, predstavnik upravnog odbora Asocijacije medija, istakli su da su kao koalicija izašli iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

„To ne znači da nećemo nastaviti da pratimo šta se dešava na terenu i da na osnovu toga pravimo svoje izveštaje i obaveštavamo i domaću i međunarodnu javnost, ali i vladu Srbije i sve nadležne organe o onome šta se dešava i da predlažemo nove politike, prakse i zakone“, objasnila je Ivana Stevanović.

Norbert Šinković, predsednik upravog odbora Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, rekao je su napravili pregled zahvaljujući svim kolegama koji su sedeli u komisijama Ministarstva kulture i informisanja, kao i da je formirano 10 tematski različitih komisija na republičkom nivou, a da su članice bile prisutne u ukupno šest tih komisija.

Standardi su uglavnom bili ispoštovani u proceni projekata, a kada su ocenjivali način donošenja odluke o radnim komisijama, članice ističu da se o projektu razgovara i onda se donosi odluka o tome. Dešava se takođe i preglasavanje na takvim sastancima, što kako Norbert ističe, može doneti brojne probleme.

„Mi smo svedoci svakog dana da nas predstavnici i opozicije i pozicije ubeđuju da nema slobodnih medija u Srbiji. Lokalni mediji trpe velike pritiske i finansijske i političke i svake druge vrste. Ubuduće ćemo svaku saradnju, pre svega odnose sa državom, regulisati putem preciznih indikatora. Imamo, ne znam ni da nabrojim koliko radnih tela koja se brinu o bezbednosti novinara u Srbiji. Ali nemamo ono što je prioritet, nemamo sigurnost, a to je ono čemu treba da težimo“, zaključio je Stojan Marković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.