Potpisan memorandum o saradnji u okviru kampanje podrške ženama “Daj pedalu raku” 1Foto: Anđela Davić

U okviru kampanje podrške ženama obolelih od karcinoma dojke „Daj pedalu raku“ udruženja u regionu potpisala su memorandum o saradnji sa ciljem bolje prevencije i poboljšanja kvaliteta života.

Ženski centar Milica već sedmu godinu zaredom održava ovu konferenciju, a jedan od osnovnih ciljeva ove godine jeste unapređenje celokupnog kliničkog puta pacijentkinje gde se akcenat stavlja na skraćivanje vremena od sumnje na rak dojke do postavljanja dijagnoze, a potpisivanje memoranduma je početni korak u ostvarenju tog plana.

„Uložićemo snage da sve žene imaju jednaka prava na lečenje i kvalitetan život. Da razmenimo iskustva i da nađemo način da rak ne bude pošast koja nosi 1.600 žena svake godine“, istakla je Vesna Božić, predsednica Ženskog centra Milica.

Ona je istakla da njihov cilj nije sao da kritikuju, već i da daju rešenja.

„Anketirali smo 710 žena, pitali ih kakav je njihov put kroz lečenje. Želimo da primarna zaštita bude spremnija za pacijenta. Žene prelaze 250 kilometara da bi otišle na zračnu terpaju. Možemo da utičemo da se terapija prima i u centru gde prima hemioterpaiju“, ukazala je ona.

Rezultati ankete pokazuju da 36 odsto žena mora da napusti bolovanje jer ne može da podnese borbu, kao i da se raku u Srbiji ne daje previše značaja, te da obolele dobijaju samo 65 odsto od plate.

“Ženski centar Milica je takođe pokrenuo načine da se ispitanice bolje informišu. Edukovali smo članice od strane onkologa i ostalih stručnjaka kako bi pružanje informacija bilo tačno. Anketa je pokazala da čak 43 odsto žena dobija informacije preko interneta, a samo 20 odsto njih od lekara”, istakla je Božić.

Takođe je dodala da je čak 50 odsto žena ostavljeno na cedilu i dobilo uput bez termina, gde su same morale da se snađu.

Ono što je takođe karakteristično jeste da je skrining moguć pre svega za žene od 50 i više godina, dok se sa druge strane sve više mladih suočava sa ovom bolesti.

“Vlada Republike Hrvatske usvojila je zakon o skriningu pre svega za žene između 50 i 59 godina, ali želimo da se granica pomeri jer se sa ovom bolešću suočava sve veći broj mladih žena od 20 godina pa na dalje. Radimo na tome da skrining bude moguć i za žene između 20 i 50 godina, kao i da se sve institucije, od srednjih škola pa na dalje uključe u edukaciju”, rekla je Vesna Ramljak, predstavnica udruženja Europa Donna u Hrvatskoj.

Takođe je istakla da je nemoguće da o terapiji sudi samo jedan doktor, već da je u radu potreban ceo konzilijum koji će voditi računa o pacijentkinjama, kao i da se usmeri svest da se shvati da se karcinom ne dešava posle 50 godina, već da je to period kada se najviše javlja.

Verica Jovanović, direktorka Inistuta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, pozvala je sve predstavnike udruženja da kao ravnopravni partneri učestvuju u zajedničkom razmatranju svih potreba i ukažu na postojeće slabosti, posebno sada u toku epidemije korona virusa.

“Zajednički smo tu da ispravimo sve ono što nije bilo zadovoljavajuće u prethodnom periodu, ali i da istovremeno ukažemo na sve one potrebe koje su na lokalnom ili teritorijalnom nivu bile dodatno izražene”, rekla je ona.

Takođe je istakla da se planira izgradnja posebnih kovid bolnica za pacijente koji su oboleli od ove bolesti, da bi za žene koje boluju od karcinoma dojke, ali i ostale pacijente bilo više mesta i prostora u zdravstvenim institucijama.

Život žena obolelih od karcinoma dojke u toku pandemije olakšan je zahvaljujući projektu “Nisi sama – ideš s nama!” u okviru udruženja “Nismo same”, koji omogućuje besplatan taksi prevoz svim ženama koje idu na hemioterapiju.

Ivana Kalođera, predstavnica Udruženja “Nismo same” ukazala je na saradnju sa DONNA koalicijom u okviru projekta u kome se pruža podrškama obolelim ženama u smislu pomoći u kući ili šetnje psa, a na kome je zapošljeno petnaest gerontodomaćica koje brinu o tim ženama.

Kampanju “Daj pedalu raku” organizovalo je udruženje “Ženski centar Milica” uz instituciolno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta i Inistuta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kampanja je i ove godine imala regionalni karakter jer se akcija pored Srbije odvija i u Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Iskustva su pored udruženja “Ženski centar Milica” iznele i udruženja Europa Donna u Hrvatskoj, “Nismo same”, Europa Donna Slovenija, kao i “Borka” iz Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari