Potpisan ugovor o renoviranju poda sale u Palati Srbije 1Foto:Beta/ Ministarstvo za rad

Ugovor o donaciji za renoviranje poda sale „Srbija“ u Palati Srbije u Beogradu, vrednosti oko 1,7 miliona dinara potpisali su danas ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Sala „Srbija“ (nekadašnja sala „Jugoslavija“), najreprezentativnija prostorija Palate Srbije, sagrađena pre više od pola veka, prostire se na osam ari i prepoznatljiva je po monumentalnim freskama i impresivnom tavanicom u vidu rozete sa čeličnim kracima.

Svi podovi u Palati Srbije koja ima karakter galerije jugoslovenske umetnosti 20. veka, a čija istorija pokazuje složenost političkih, društvenih, kulturnih i umetničkih okolnosti, izradjeni su od skupocenih materijala, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

„Ova zgrada predstavlja kulturno i istorijsko zdanje Srbije koje treba da se čuva zauvek. Iako nismo nadležni za održavanje ove zgrade, hteli smo da pokažemo odgovornost prema onome što je za našu zemlju od posebne važnosti“, rekao je Djordjević.

Ministar je dodao da je u planu da, pored sale „Srbija“, koja je najveća, budu rekonstrusane i ostale sale, ali će sve zadržati prvobitan izgled.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Duško Jovanović, istakao je da „ovo za nas nije donacija, već čast. Drago nam je što ćemo na ovaj način biti deo istorije i što ćemo vratiti stari izgled sale ‘Srbija’, mesta gde su se okupljali i gde će se i dalje okupljati najveći svetski državnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari