Potpisana Platforma Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predstavnici 20 nevladinih organizacija potpisali su danas u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, u cilju zaštite i unapređenja slobode udruživanja, okupljanja i informisanja.

U Platformi Tri slobode navodi se da će njene potpisnice delovati kao zajednički front organizacija civilnog društva za zaštitu ugroženih sloboda i za stvaranje uslova za nesmetano učešće građana u javnim poslovima kroz razvoj civilnog društva.

Kako se navodi, organizacije su pokrenule Platformu Tri slobode obzirom da je Evropska komisija uočila da na čitavom Zapadnom Balkanu postoje elementi zarobljene države – stanje u kojem vlast zloupotrebljava javne resurse u privatne svrhe, i da međunarodne institucije i organizacije ukazuju na zabrinjavajuće trendove sužavanja prostora za civilno društvo u Srbiji.

Na pokretanje Platforme, kako se navodi, uticalo je i to što su nevladine organizacije izložene sve učestalijim napadima u prorežimskim medijima i napadima na fizički integritet, ugled i čast njihovih aktivista, što Vlada Srbije nije usvojila Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i što se proces pristupanja EU ne koristi za suštinske reforme.

Opšti cilj Platforme, koju je u okviru Međunarodne nedelje civilnog društva pročitala izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, jeste doprinos demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i aktivnom učešću građana u kreiranju i sprovođenju reformi kroz zaštitu i punu primenu tri slobode – udruživanja, okupljanja i informisanja.

Platforma sadrži i zahteve upućene Vladi i Skupštini Srbije, Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama.

Među potpisnicima Platforme su Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, YUKOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Trag fondacija i druge organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari