"Potpisuješ papire kao kuću da kupuješ": Na koji način grad Vranje pomaže porodilje 1Foto: Pixabay

Grad Vranja, kao pomoć porodiljama, za svako rođeno dete izdvaja jednokratna pomoć od 12.000 dinara, i to u obliku vaučera koji se mogu iskoristiti u Apoteci Vranje. Druga pomoć koju Grad daje, ali ne konkretno porodiljama već porodici, je auto-sedište za svaku novorođenu bebu, rekla je za Danas Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća za socijalna pitanja i lokalnu samoupravu.

Milosavljević smatra „dobrodošlom“ svaku pomoć države ili lokalne samouprave.

„Nezaposlene porodilje ne dolaze često da od Grada potražuju neku pomoć. Više dolaze socijalno ugrožene porodilje, samohrane majke, ukoliko su se odlučile da same odgajaju dete. Ni preduzetnice, ja bar nisam imala takav slučaj“, rekla je Milosavljević.

Većnica za socijalna pitanja i lokalnu samoupravu istakla je da „svakoj porodilji nije potrebna pomoć“.

„Imate porodice koje su finansijski izuzetno jake i nikakva podrška im nije potrebna. Ali je potrebna onim ženama koje su u stanju ili na ivici socijalne podrške. Takvim porodiljama koje su u stanju socijalne podrške ne izađemo jednom u susret sa tom jednokratnom pomoći, nego i do tri puta godišnje. Postoji i pomoć koju daje država, ali vam ja govorim samo o pomoći Grada“, rekla je Milosavljević.

Naglasila je i mogućnost da porodilje dobiju pomoć Centra za socijalni rad (CSR) u Vranju.

"Potpisuješ papire kao kuću da kupuješ": Na koji način grad Vranje pomaže porodilje 2
Danijela Milosavljević / Foto: Dušan Pešić

„Ako je u pitanju porodilja i radi se o ženi koja nije u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, postoji mogućnost da se preko CSR opredeli jednokratna pomoć toj porodilji. Tu se aktivno uključi i stručni njihov radnik, koji podnese dokumentaciju za pomoć porodilji. Najbolje da o tome informacije dobijete iz samog CSR“, poručila je Milosavljević.

Vranjanka M. T, koja se nedavno porodila, istakla je da novčana pomoć lokalne samouprave nedovoljna, da je papirologija veliki problem, kao i da su radnici nadležnih službi, uglavnom, neljubazni.

„Da biste dobili onih 12.000 dinara jednokratne pomoći koje daje Grad, a koje možete potrošiti samo u Apoteci Vranje, treba vam očitana lična karta, bebin izvod iz maticne knjige rođenih i popunjen zahtev. Potpisuješ papire kao kuću da kupuješ, ne znam ni ja koliko sam papira u porodilištu potpisala. A ljubaznost zaposlenih je ‘na nivou’, rekla je za Danas M. T.

Osvrnula se i na podršku porodiljama kojima lokalna samouprava poklanja auto-sedišta za bebe.

„Auto-sedište ne vredi ni 3.000 dinara. Ne sećam se ko mame prijavljuje za ovu pomoć, mislim da beše patronažna sestra. Ljudi koji dobiju to sedište, prodaju ga odmah. Vidim da ih prodaju i na Fejsbuku“, rekla je M. T.

Ova mama objašnjava da pomoći koje grad nudi „dobiješ tek posle porođaja“.

„Potrebni su vam debeli živci da preživite procedure i svu papirologiju. Za nezaposlene trudnice mislim da Grad ima jednu veliku nulu. I, naravno, čekam 300.000 od države. Od 1. januara ove godine za prvo dete je naknada tolika. Čekaš rešenje koje stiže na kućnu adresu. A i tih 300.000 od države ću dobiti isto kao i vaučer za Apoteku Vranje, posle nekoliko meseci“, rekla je sagovornica Danasa.

Dopisnik Danasa kontaktirao je sa Draganom Arsić, direktorkom CSR u Vranju, koja je, nakon što je saslušala pitanja novinara,  rekla „da je trenutno na kolegijumu“ i da će se javiti „za 20 minuta do pola sata“.

Do objavljivanja ovog teksta Dragana Arsić nije se javila dopisniku Danasa.

 

Pomoć za vantelesnu oplodnju, trojke i duple blizance

Na sednici održanoj krajem februara članovi Gradskog veća usvojili su odluku o materijalnoj podršci Grada porodicama sa duplim blizancima i trojkama.

Prema rečima Danijele Milosavljević, članice Gradskog veća za socijalna pitanja i lokalnu samoupravu, ovaj pravilnik realizovaće se svakog meseca – u pitanju je pomoć u iznosu od 12.000 dinara mesečno, u toku cele godine.

Ova vrsta pomoći porodicama, u skladu je sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, istakla je Milosavljević.

„Kada roditelji imaju trojke ili duple blizance, svaka pomoć im znači. Ove porodice imaju pravo i na korišćenje besplatnog vrtića“, rekla je Milosavljević u obraćanju novinarima.

Na pomenutoj sednici usvojen je predlog o pomoći majkama u ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

„Svi uslovi ostaju isti u odnosu na prethodni pravilnik, koji donosimo na početku svake godine, jedina dopuna je u tome da će i majke koje su vantelesnom oplodnjom već dobile jedno dete imati pravo da konkurišu ponovo za pomoć grada za novu vantelesnu oplodnju. U prethodnoj godini smo imali oko 10 vantelesnih oplodnji, sa uspešnošću od oko 40 odsto“, rekla je većnica Milosavljević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari