Na deponiji smeća „Peskovi“ u Velikom Gradištu 8. januara 2011. godine, oko 15.00 časova, radnici komunalnog preduzeća pronašli su u plastičnoj kesi uvijeno u peškir mrtvo novorođenče. Uviđaj sa lica mesta izvršila je uviđajna ekipa Policijske uprave Požarevac. Nakon završene obdukcije Osnovno tužilaštvo u Požarevcu utvrdilo je da se radi o krivičnom delu ubistvo deteta pri porođaju – saopštila je požarevačka policija.


Kako nam je rekao naš izvor blizak istrazi beba je bila ženskog roda stara dva dana. Ona je rođena zdrava i na vreme u kućnim uslovima. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt bebe nastupila zbog povreda moždanog tkiva uzrokovanim višestrukim prelomima lobanje i zbog povrede vrata koje su nastale njegovim snažnim stiskanjem, usled čega je došlo do ugušenja novorođenčeta.

Istraga koja je pokrenuta u pravcu pronalaženja ubice tek rođene bebe do sada nije dala nikakve rezultate. Policija intenzivno traga za počiniocem ovog gnusnog dela i kako saznajemo od izvora bliskom istrazi potraga za njim odvija se u nekoliko pravaca.

Prva pretpostavka je da se neka meštanka iz okoline Velikog Gradišta na ovaj način oslobodila neželjenog deteta, kako ne bi pukla bruka u selu da je rodila „kopilče“. Zbog toga se pomno ispituju meštani sela Carevca i Tribrode koja je žena u poslednje vreme bila trudna. Razlog što se centar istraga usmerio na ta dva sela je to što su kada je pronađena mrtva beba u kontejneru, toga dana oni dovezeni iz tih sela. Prati se i ispituje se, da slučajno to nije uradila neka maloletnica, jer se u zadnjih nekoliko godina u Braničevskom okrugu desilo nekoliko čedomorstva koja su počinile maloletnice. Jedna pretpostavka ide u pravcu da je beba usmrćena zbog toga što je bila ženskog pola, a njeni roditelji su želeli muško dete. Ima nekih indicija da je beba usmrćena na nekom drugom mestu, pa je bačena u kontejner koji se nalazio u nekom od ova dva pomenuta sela.

– U kontejner koji je toga dana dovežen zavukao sam ruku i iz njega izvukao crnu kesu. Na prvi mah mislio sam da je u plavi peškir, koji je bio u kesi, umotana vekna hleba. Kada sam razvio peškir i ugledao mrtvu bebu mnogo sam se uplašio. Odmah sam rekao mojim drugarima šta sam našao, i tu vest smo odmah preneli radnicima Komunalnog preduzeća. Oni su obavestili miliciju i ona je ubrzo došla na deponiju. Zbog straha i šoka koji sam doživeo zbog pronalaska mrtve bebe, tog dana više nisam mogao da radim i da preturam po kontejnerima-priča nam uzbuđenim glasom pronalazač mrtve bebe, Nikola Zgajba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari