Pripadnici ribočuvarske službe „Rasina plus“ iz Kruševca pronašli su nekoliko hiljada mrtvih riba koje plutaju rekom Rasinom.

Riblji fond je potpuno uništen, a inspekcije tragaju za zagađivačem koji je u reku ispustio otrov. Ne zna se o kojoj supstanci je reč, a Agencija za zaštitu životne sredine i vodoprivredni inspektor uzeli su uzorke vode i obilaze potencijalne zagađivače.

Načelnik ribočuvarske službe „Rasina plus“, Milan Milošević, kaže za Danas da su uginule potočne mrene i pastrmke, i da je šteta nemerljiva.

– Na šest kilometara Rasine pluta nekoliko hiljada mrtvih riba. Oko 400 komada po kilometru. Primetio ih je ribočuvar u utorak ujutru, i odmah smo obavestili nadležne službe i inspekciju. Uzorci su uzeti i čekamo rezultate. Dosad smo izvadili 30 odsto mrtve ribe. Više od toga nismo mogli, zbog virova i nepristupačnosti reke – navodi Milošević. On nije želeo da spekuliše šta je moglo da izazove pomor ribe dok ne stignu zvanične analize, ali naglašava da inspekcija obilazi potencijalne zagađivače.

– Ukoliko se ne utvrdi ko je otrovao ribu, inspekcija će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica. Prema Pravilniku o načinu određivanja i visini naknade štete nanete ribljem fondu, novčana kazna samo za jedan primerak protočne pastrmke je 6.500 dinara – ukazuje Milošević. On dodaje da šteta nije ogromna samo u materijalnom smislu, veći u tome što je Rasina zatrovana, te u njoj više nema ribe.

– Nameravali smo da u oktobru ubacimo 25.000 komada protočne pastrmke, ali ne znam da li poribljavanje ima svrhe ukoliko se zagađivanje reke nastavi – ističe Milošević.

Ministarstvo: Uzrok posle analiza

U Ministarstvu životne sredine kažu za Danas da je inspekcija za zaštitu životne sredine vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrdila uginuće ribe na Rasini u mestu Pleš, u opštini Aleksandrovac. „O trovanju su obaveštene nadležne inspekcijske službe. Inspektor za zaštitu životne sredine naložio je da se uginula riba prikupi u što većem broju. Vodu je uzorkovao Republički hidrometeorološki zavod, a uzrok uginuća će biti poznat nakon rezultata analize“, kažu u Ministarstvu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari