Kladim se da niko od vas ne zna šta se dešavalo na sedmom spratu zgrade broj 62 na 45 Zapadnoj ulici u Njujorku, 02/10/14. Pitam se da li je o tom događaju u konzulatu Republike Srbije znao nešto i ministar spoljnih poslova ili već ko je nadležan, Ivica Dačić ili neko drugi.

Da je znao, možda bi odvojio par stotina dolara iz budžeta za posluženje gostiju na prezentaciji vizuelni efekti i dizajn u srpskoj dijaspori. Ali, i uz čašu vina datom od srca – druženje sa mladim umetnicima iz Srbije koji žive i rade u Njujorku prošlo je u prijatnoj atmosferi.

Izveštaj o ovom događaju verovatno nećete naći nigde osim ovde. A trebalo bi. Trebalo bi da bar nešto znate o Goranu Ognjanoviću (glavni animator), Aleksandru Đorđeviću (supervizor za vizuelne efekte), Urošu Perišiću (kreativni direktor), Urošu Otaševiću (specijalista za vizuelne efekte) i Jovanu Nedeljkoviću (dizajner i animator). Ovi mladi ljudi, radeći u belom svetu, reprezentuju Srbiju na isti sjajan način kao i naši košarkaši, vaterpolisti, atletičari, teniseri, muzičari, matematičari… Iako nam naši mediji nameću drugu i pogrešnu sliku – ovi Srbi, o kojima ništa ne znate, mnogo više rade za Srbiju nego naši političari, o kojima znate isuviše. Dva Uroša, Goran, Aleksandar i Jovan svojim profesionalnim i patriotskim aktivnostima stvaraju sliku bolje Srbije i stavljaju je na mapu sveta.

Zahvaljujući inicijativi Gorana Ognjanovića i ljubaznosti konzulke Mire Živković, organizovana je prezentacija radova pomenutih umetnika. Skromno, ali sa puno šarma i profesionalne odgovornosti ova mala grupa genijalaca nam je ispričala nekoliko zabavnih i poučnih anegdota iz sveta digitalnog dizajna i vizuelnih efekata. Uzgred vizuelni efekti (ili VFX) su sve one fantastične stvari što vidite u filmovima i TV programima, a čega inače nema na snimanju. Dakle, sve ono što nastane kasnije u kompjuteru. Kroz isečke iz projekata na kojima su radili, pokazali su nam da je većina onoga što nas danas opčinjava sa filmskih i televizijskih ekrana zapravo jedna velika (digitalna) šarena laža. Šarena laža koja se pravi s puno mašte, znanja, talenta, apsolutne posvećenosti i predanog rada. Svako ko se malo razume u domete CGI (iliti kompjuterski generisane slike) bio bi impresioniran činjenicom da radovi ovih naših momaka stoje rame uz rame sa najpoznatijim svetskim stručnjacima za ovu oblast.

Iz delića onoga što su nam pokazali iz svojih bogatih portfolija, mogli smo da vidimo da su ovi momci u farmerkama i nefirmiranim košuljama radili na filmovima „The Wolf of Wall Street“, „The Adjustment Bureau“, „Tower Heist“, „Men in Black“, „Noah“… da pomenem samo neke. Reklame za takve firme kao što su BMW, PEPSI, COCA COLA, SAMSUNG, GOLDMAN SACHS… opet da pomenem samo neke. Osim toga, radili su gomilu TV projekata, brendiranja raznih kompanija, itd.

I dok se naši političari, uz silne pare koje mi uplaćujemo u budžet, upinju da dovuku nekog investitora u Srbiju i o svakom i najmanjem uspehu kokodaču preko svojih medija, Goran Ognjanović i njegove kolege, koje žive i rade u Engleskoj, Kini i Srbiji su o svom trošku i bez pompe stvorile sajt www.vfxserbia.com na kojem promovišu umetnike i firme iz Srbije koje se bave vizuelnim efektima. Posetite taj sajt i videćete ne samo šta ti ljudi rade već ćete upoznati i neke od animatora koji rade značajne digitalne poslove u Srbiji. Konkurse za svaki novi posao koji se pojavi u Americi, ili bilo gde u svetu, umetnici iz dijaspore šalju u Srbiju, pomažu našim firmama pri pravljenju ponude i prezentacije i preporučuju naše umetnike/stručnjake ovdašnjim firmama. Puno se dolara na ovaj način slilo u Srbiju, a da vi ni o tome ništa ne znate.

Još jednom vas molim da zapamtite imena dva Uroša, Gorana, Aleksandra i Jovana, jer ćete možda u nekoj kratkoj vesti videti kako se neki od njih zahvaljuje na nekom značajnom međunarodnom priznanju. Ubeđen sam da bi i tada svako od njih s ponosom rekao da je iz Srbije i prećutao sve ono što je učinio za Srbiju. Ja ne znam kako vi to zovete, ali za mene je to patriotizam par excellence.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari