Gradski budžet Užica za dva meseca ove godine ostvaren je sa 76 odsto planiranih prihoda. U gradskoj upravi za finansije, računovodstvo i privredu navode da je taj procenat nešto veći u odnosu na isti period prošle godine, ali je manji od planiranog. Budžet grada projektovan je na 1.864.000.000 dinara, što je povećanje za 8,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji iznos. U tu sumu uračunato je povećanje plata u lokalnoj administraciji za 7,8 odsto, ali je evidentno da će biti smanjeni iznosi za investicije.

– Ako se od planiranog budžeta oduzmu kapitalni transfer sa republičkog nivoa od 115 miliona dinara za Vodovod i iznosi koje nam duguju druge opštine za izgradnju regionalne sanitarne deponije Duboko, onda on iznosi 1.724.000.000. Do 1. marta ostvarenje je bilo 218.133.890 dinara, a idealno bi bilo 287.218.400 dinara – rekla je Danasu Mira Drndarević, načelnica te uprave.

Istakavši da se korisnici budžeta redovno servisiraju, te da rebalansa sigurno neće biti do juna, gradonačelnik Jovan Markovićističe da u budžetu nedostaju iznosi za investicije koji, kako je rekao, zavise od mogućnosti Vlade Srbije da prati užičke projekte.

– Posebno smo planirali pozicije za investicije i nastavak velikih projekata, ali sigurno ćemo morati da korigujemo te iznose – rekao je Marković, a potom, procenivši da neće biti dovoljno novca za velike investicije, naveo da će gradska vlast pokušati da ostvari nekoliko važnih projekata. – Krajem godine sigurno ćemo ući u realizaciju ideje o izgradnji bazena na Plaži, završićemo projekat male sportske hale, koji će finansirati Ministarstvo za sport i omladinu. Nadam se da ćemo uspeti da krajem ove i početkom naredne godine započnemo izgradnju manjeg zatvorenog bazena, a ako ne bude zainteresovanih, to ćemo sami realizovati – rekao je gradonačelnik Užica. Pored toga, on je dodao da bi do kraja godine trebalo da bude završena mlečna pijaca, rekonstrukcija Ulice Nikole Pašića, kao i projekat fekalne kanalizacije na desnoj strani Djetinje.

– Ipak, ove godine nećemo moći da uradimo nadvožnjak u Zlakusi i da formiramo industrijsku zonu Sevojno D. S druge strane, u toku su poslovi oko otvaranja carinarnice u Užice i u naredna dva ili tri meseca nadam se da će Vlada Srbije doneti odluku o tome – istakao je Marković. On je rekao da će biti nastavljen projekat industrijske i bescarinske zone u Braneškom Polju, a nedavno je pokrenuta i inicijativa o vraćanju sedišta užičke Elekrodistribucije iz Kraljeva, te su u planu i drugi projekti, čija realizacija, kako je zaključio, ne zahteva velika ulaganja grada i države.

Plate

Budžet za ovu godinu uvećan je za 8,8 odsto, a plate zaposlenih u gradskoj upravi za 7,8 odsto. – Gradska administracija, bez gradonačelnika i članova Gradskog veća, broji 161 radnika i za njihove zarade planirano je 5,7 odsto budžeta – rekao je Danasu Petar Vujadinović, načelnik uprave za poslove grada, opštu upravu i društvene delatnosti. – Naša administracija je među najskromijim u Srbiji, jer je sistematizacijom radnih mesta predviđeno 200 radnika, a zaposlen je 161, dodao je Vujadinović. On je podsetio da se iz budžeta obezbeđuju zarade za ukupno 620 zaposlenih u javnom sektoru i da je za to planirano 23 odsto budžeta. On je naveo da je među zaposlenima u lokalnoj administraciji veoma slabo interesovanje za otpremnine prilikom napuštanja radnog mesta, što nudi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, te da su se do sada prijavila samo dva službenika.

Reprezentacija

– U budžetu za ovu godinu za reprezentaciju je planirano 1,3 miliona dinara, što je takođe povećanje za osam odsto u odnosu na prošlu godinu. Taj iznos namenjen je za Skupštinu grada, gradonačelnika, Gradsko veće i sve tri gradske uprave. Prošle godine za reprezentaciju je utrošeno 960.018 dinara, što je manje od planirane sume – rekao je Danasu Vujadinović, a potom objasnio da vozni park gradske uprave čini osam „zastava 101“, prosečne starosti osam godina, „leganca“ stara sedam, „pežo 407“ star pet godina i jedan minibus. – U odnosu na druge uprave u Srbiji to je veoma skroman vozni park i bez obzira na starost automobila nećemo ih menjati. S druge strane, imamo samo tri profesionalna vozača, pa često gradski funkcioneri sami upravljaju vozilima kada idu na službena putovanja – kaže Vujadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari