Demokratski i republikanski senatori odbili su juče molbu Džordža Buša iz govora o stanju nacije da mu daju još vremena za Irak i insistirali na rezoluciji koja osuđuje slanje dodatnih 21.500 vojnika u tu zemlju. Posle debate, Spoljnopolitički komitet Senata je dao zeleno svetlo za rezoluciju, rekavši da povećanje „nije u nacionalnom interesu“, što je redak slučaj odbacivanja molbe predsednika u ratnim vremenima.

Demokratski i republikanski senatori odbili su juče molbu Džordža Buša iz govora o stanju nacije da mu daju još vremena za Irak i insistirali na rezoluciji koja osuđuje slanje dodatnih 21.500 vojnika u tu zemlju. Posle debate, Spoljnopolitički komitet Senata je dao zeleno svetlo za rezoluciju, rekavši da povećanje „nije u nacionalnom interesu“, što je redak slučaj odbacivanja molbe predsednika u ratnim vremenima. Odbijanje Senata oslikava raširenu ravnodušnost u SAD i van njih prema govoru koje je predsednik održao 24 časa pre toga.
Buš je veći deo obraćanja u utorak uveče posvetio odbrani svog stava povodom Iraka, a predstavio je novu energetsku i zdravstvenu politiku. Pogođen nedavnim događajima bio je manje uporan nego prošlih godina i apelovao je na demokratski Kongres da sarađuje s njim u naredne dve godine dok je u Beloj kući. Visoki predstavnici demokrata nagovestili su juče da su pozdravili Bušovo interesovanje za klimatske promene, zdravstvo i imigraciju, ali nisu bili zadovoljni nekim specifičnim predlozima i malo je verovatno da će sarađivati na tome. Najsporniji deo Bušovog govora na Kapitol hilu bio je onaj gde brani novu strategiju administracije u Iraku. „Naša zemlja radi na novoj strategiji u Iraku i tražim od vas da joj date šansu da uspe“, rekao je Buš u svom govoru.
Spoljnopolitički komitet Senata je sa 12 prema devet glasova usvojio antiratnu rezoluciju o kojoj će se Senat izjašnjavati naredne nedelje.. Čak Hagel, jedini republikanac koji je glasao s demokratama u Komitetu, izjavio je: „Bolje da budemo sasvim sigurni da znamo šta radimo pre nego što gurnemo još 22.000 Amerikanaca u taj mlin“. Predsednik Komiteta iz redova demokrata Džo Biden rekao je da je rezolucija projektovana kako bi „sačuvala predsednika da ne napravi značajne greške“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari