Poverenica: Bez ravnopravnosti nema ni razvoja društva 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas 11. oktobar Međunarodni dan devojčica, dan koji su Ujedinjene nacije ustanovile sa ciljem promovisanja prava devojčica.

Brankica Janković istakla je da svaki dan treba da se priča o značaju ravnopravnosti, jer bez ravnopravnosti nema ni razvoja društva.

Ona je ukazala da i dalje postoje stereotipi i predrasude koji mogu da utiču i na devojčice ali i na dečake, da ne razviju sve svoje potencijale na pravi način jer su i jedni i drugi tokom odrastanja izloženi pritisku rodnih uloga.

Poverenica je, kako je saopšteno, ocenila da bi obrazovanje moralo da ima značajniju ulogu u razbijanju tih predrasuda jer svi imaju pravo na jednake šanse.

Ističući da je neophodno u najranijem uzrastu učiti decu o štetnosti diskriminacije i nasilja i posledicama koje takva ponašanja imaju na razvoj deteta i formiranje zdrave ličnosti, poverenica je poručila devojčicama da zajedno sa dečacima, svojim vršnjacima a sutra partnerima i kolegama, mogu da grade uspešnije društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari