Poverenica: Grad Niš nije u zakonskom roku postupio po preporuci za uvođenje ličnih pratilaca 1foto FoNet/Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da Gradska uprava Niša, u zakonom propisanom roku od 30 dana od izricanja opomene, nije postupila po preporuci da deci s invaliditetom u tom gradu obezbedi lične pratioce.

Poverenica je u pisanoj izjavi podsetila da je u postupku koji je pokrenula po pritužbama roditelja četvoro maloletne dece iz Niša zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta i zdravstvenog stanja, dala mišljenje da je Gradska uprava za društvene delatnosti Grada Niša povredila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

„Nakon sprovedenog postupka, Poverenik je dao preporuku da Grad Niš obezbedi pružanje usluge ličnog pratioca ovoj deci za školsku 2023/2024. i dalje dok postoji potreba, kao i da obezbedi pružanje ove usluge za svako dete kod kojeg je prepoznata potreba“, navodi se u izjavi.

Poverenica je preporučila Gradskoj upravi Niša da svoja podzakonska akta usaglasi sa antidiskriminacionim propisima „na način da ne propisuju diskriminatorne kriterijume kao što je, na primer, kriterijum radno-pravni status roditelja/ staratelja deteta, kao i da se ubuduće u okviru svojih aktivnosti pridržavaju propisa o zabrani diskriminacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari