Poverenica Janković: Mešihat IZ da podnese pritužbu ako je bilo diskriminacije muslimanki na aerodromu 1Foto: Aleksandar Roknić

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković danas, je pozvala Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, da se obrate toj instituciji i podnesu pritužbu „ukoliko smatraju da je došlo do diskriminacije“ muslimanki pod hidžabom na aerodromima „Konstantnin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu.

– Srbija je država svih njenih građana i građanki bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, u kojoj svi imaju pravo na jednak tretman i pravnu zaštitu. Stoga, pozivam da nam se kao nadležnoj instituciji za zaštitu ravnopravnosti obrate svi oni, u ovom slučaju Mešihat Islamske zajednice, koji smatraju da je došlo do povrede njihovih prava kako bismo, u zakonom regulisanom postupku utvrdili eventualne povrede zakona – saopštila je poverenica Janković.

Povod za ovo reagovanje je saopštenje Mešihata IZ u Srbiji, u kojem su vernici pozvani da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu, jer se „diskriminatorski“ ponašaju prema ženama koje nose hidžab, odnosno odevaju se po islamskim propisima.

Navedeno je da već duže vreme dobijaju žalbe tih žena da su izložene neprijatnostima prilikom kontrole na ta dva aerodroma i da je među njima bila i jedna službenica IZ.

Tvrde da isključivo žene pod hidžabom “izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gde se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odeće“.

U zajedničkom saopštenju optužbe su odbacile službe obezbeđenja aerodroma u Nišu i Kraljevu uz poruku da su „jednaki uslovi za sve korisnike“.

„Svaki putnik nam je važan i bitan, ma koje nacionalnosti i veroispovesti bio. Jedan od najvažnijih segmenata našeg posla je bezbednost putnika i vazduhoplova“ – navodi se u saopštenju i pojašnjava da je obaveza obezbeđenja da poštuje sve bezbednosne protokole prema domaćim i međunarodnim propisima i da sertifikovane osobe u obezbeđenju, takođe, moraju da poštuju i protokole „koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda“.

Kako su naveli, za takva lica primenjuju se metode pregleda koji ni na koji način ne narušavaju.

Na niškom aerodromu, za Danas je potvrđeno da je pre nekoliko dana „poseban“ pregled imala žena pod hidžabom, koja se predstavila kao zvaničnica IZ u Srbiji, da se kod nje, prilikom kontrole oglasio alarm i zbog toga je morala na pregled, koji je izvršila nadležna službenica aerodroma.

To je uobičajena obavezna kontrola.

Danasov izvor tvrdi da takvih slučajeva nije bilo na aerodromu u Kraljevu, koji organizaciono pripada Nišu.

Za sada se samo nagađa ko bi mogla da bude zvaničnica IZ u Srbiji, kojoj je zasmetala „posebna“ kontrola na niškom aerodromu.

U gradu se nagađaju imena, pa stižu i do visokokotiranih službenica IZ u Srbiji.

Žena koja nosi hidžab, a želela je da ostane anonimna iz „razumljivih razloga“, kaže za Danas da nema razloga da se „normalna kontrola izdiže na takav nivo“, jer kontrolni alarm može da reaguje i na ukosnice u punđama ili neki detalj na garderobi ili obući i da je ona imala takvih kontrola u inostranstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari