Poverenica: Nedopustivo banalizovanje slučaja Milene Radulović u emisiji TV Hepi 1Foto: Medija centar

Emisija TV Hepi, u kojoj su astrolozi, numerolozi i grafolozi tumačili natalne karte i sudbinske brojeve Milene Radulović i Miroslava Aleksića u vezi sa prijavljenim seksualnim nasiljem, predstavlja nedopustivo ponižavanje i ismevanje žene koja je to prijavila i izrugivanje temi, upozorila je poverenica za zaštitu ravnopravnost.

Poverenica Brankica Janković je ukazala da je nedopustivo da se na takav način banalizuje čitav događaj, preispituje struktura ličnosti analizom horoskopa, rukopisa, pa čak i preispituje istinitost prijava, istakavši da su sudski organi jedini nadležni i pozvani da utvrđuju činjenice u konkretnom slučaju.

Prema njenim rečima, tema seksualnog nasilja je izuzetno osetljiva, te stoga iziskuje pažljiv pristup u obradi i adekvatan izbor sagovornika.

„Jedna televizija sa nacionalnom frekvencijom ne treba da dozvoli emitovanje ovakvih sadržaja, a novinari, voditelji i urednici moraju imati svest i odgovornost pri obradi ovako važnih i osetljivih tema“, smatra Brankica Janković.

Ona je navela da i Regulatorno telo za elektronske medije treba da reaguje u skladu sa nadležnostima i podsetila da je Srbija, među prvim državama, ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čime se obavezala da se svim sredstvima bori protiv nasilja i diskriminacije žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.