Poverenica: Presuda u korist porodilje Snežane Pešović važna pobeda za sve žene i majke 1Foto: FoNet/ Ana Paunković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da je odluka Vrhovnog kasacionog suda u korist porodilje Snežane Pešović važna pobeda za sve žene i majke jer je dokazano da je zabranjeno otpustiti ženu za vreme porodiljskog odsustva.

Vrhovni kasacioni sud nedavno je doneo presudu kojom se potvrđuje da je Snežana Pešović, trudnica i porodilja koja je dobila otkaz iako je sama sebi uplaćivala doprinose, bila diskriminisana na osnovu pola i porodičnog statusa u oblasti rada.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da je presuda u korist Snežane Pešović pokazala da je bila diskriminisana na osnovu pola.

„Ovo je važna naša pobeda. Važna pobeda za sve žene i majke jer je dokazano da je zabranjeno otpustiti ženu za vreme porodiljskog odsustva“, istakla je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, presuda je značajna i za sve buduće slučajeve jer, rekla je, kancelarija Poverenika vodi parnice kada proceni da slučaj može da ima širu društvenu promenu.

Jankovićeva je istakla i da je najveći broj pritužbi bio u vezi sa ženama i u vezi materinstvom

„Slučaj Snežane Pešović je za nas završen, ali u toku je i dalje radni spor, ona i dalje nema posla“, rekla je Jankovićeva, zahvalivši se RTS-u jer je ova priča prvo bila objavljena na Javnom servisu.

„Problemi dece se usložnjavaju“

Prošlo je i četrdeset dana od tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i mestima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Brankica Janković je, komentarišući ova masovna ubistva, rekla da moramo sada da se usredsredimo na obrazovanje i vaspitanje dece.

„Treba da postoje mnogo više programa usmerenih na toleranciju. Ne treba zanemarivati ono što nam kažu deca, bez obzira koliko nam to deluje kao mali problem u odnosu na naše“, navela je Poverenica.

Napomenula je da su problemi postojali i ranije, ali da se sada problemi kod dece usložnjavaju, deca sada imaju po dva identiteta, jedan identitet u digitalnom svetu.

Brankica Janković je pozdravila izmene Porodičnog zakona.

„Puna podrška izmenama Porodičnog zakona. Većina naših preporuka je usvojena. Zabranjeno je fizičkog kažnjavanja dece. Kada je ova tema, obično se pitaju da li će nas kažnjavati što smo sprečili dete da pređe ulicu kada je opasno ili da gurne ruku u šteker. Ne treba banalizovati ove stvari“, poručila je Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari