Poverenica: Rodni aspekt važan za bezbednost 1Foto: Medija centar

Rodni aspekt je veoma važan kada govorimo o bezbednosti i smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, ocenila je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i istakla da je od neprocenjivog značaja u takvim situacijama i blagovremeno, adekvatno i tačno izveštavanje.

Janković je izjavila da je sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) organizovana konferencija i stručni skup „Bezbednost i rod u vanrednim situacijama“, kako bi se o tome razmenila iskustva sa drugim državama regiona.

Želimo da ukažemo koliko je važan rodni aspekt kada govorimo o bezbednosti i koliko može uticati na smanjenje rizika od elementarnih nepogoda, rekla je Janković i istakla da je objavljen i priručnik „Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama“.

Janković je napomenula da u Srbiji tokom vanrednih situacija nije bilo naročitih problema, ali je konstatovano da je potrebno pažnju posvetiti osetljivim grupama i diskriminaciji.

Šef Misije OEBS Andrea Oricio istakao je da ima odličnu saradnju sa vlastima Srbije i da se kroz skup želi pokazati da ako se posveti veća pažnja pitanja roda i učešću žena, bezbednost raste.

Moramo podizati svest ne samo u Srbiji, jer je i u svetu dokazano da kada se rodna dimenzija uzme u obzir, bezbednost i reakcije su racionalnije, jer su žene racionalnije u vanrednim situacijama, rekao je Oricio.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Stana Božović istakla je da su u sve sektorske politike uključene politike roda, a poplave 2014. godine pokazale su gde se mora raditi na tom planu.

U ekstremnim situacijama pokazalo se da uglavnom stradaju žene, pogotovo one starije i sa invaliditetom, a razdvajaju se i porodice.

Muškarci imaju obuke i pozivaju se u slučaju vanrednih situacija, ali treba raditi i na obuci žena, dodala je ona.

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je skup jedna od važnih aktivnosti u pisanju savremenijeg zakonodavnog okvira koji se tiču vanrednih situacija, ali i rada na terenu.

Želim da istaknem sve veće učešće žena u civlnoj zaštiti u Srbiji u protekle tri i po godine koliko traju pokušaji da se ona obnovi, rekao je Marić.

Marić je rekao da se sa Poverenicom razgovaralo o vraćanju edukacije dece u osnovnim školama, ne kroz poseban predmet, ali kroz neka pravila kako se ponašati u vanrednim okolnostima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.